Matas kan snige sig uden om monopol

Selvom politikerne på Christiansborg skulle vælge ikke at ændre ved det nuværende apotekermonpol, har Matas mulighed for at bryde monopolet allerede til efteråret.

Et EU-direktiv kan ændre fremtiden for apotekermarkedet og for Matas, også selvom de danske politikere vælger ikke at ophæve det monopol, som apotekerne i dag sidder på.

Det skriver Økonomisk Ugebrev med henvisning til Carnegie. EU har allerede vedtaget et direktiv med nummeret Directive 2011/ 24/ EU om patienters rettigheder til at få anerkendt udenlandske recepter, og det åbner op for, at Matas kan etablere et udenlandsk online-apotek. Danmark skal have implementeret direktivet senest den 25. oktober 2013.

Eksempelvis kan Matas vælge at åbne et online-apotek i Sverige eller Polen, hvor kunderne, baseret på en dansk recept, får leveret medicinen fra den udenlandske onlinebutik til en dansk Matas-forretning, skriver ugebrevet.

Banken mener, at et helt liberaliseret marked giver Matas 200 mio. kr. årligt i driftsoverskud, hvilket svarer til en øget markedsværdi på 2 mia. kr.

Meget tyder ifølge ugebrevet på, at Matas og selskabets rådgivere, Carnegie og Nordea, på trods af advarsler vil forsøge at presse citronen til det yderste med en prissætning, som er op mod 2 mia. kr. højere, end hvad der kan forsvares ud fra en værdiansættelse af sammenlignelige selskaber. Læs mere her: Ugebrev: Matas-rådgivere prøver at presse prisen 2 mia.

 Storbank: Så meget øger liberalisering Matas' værdi

 Medicinalgrossist: Eksisterende kunder frem for Matas 

 Kommission: Matas skal drive apoteker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også