MedWatch

D-vitamin og graviditetsproblemer hænger sammen

Et nyt omfattende observationsstudie bakker op om tidligere beviser for, at mangel på D-vitamin kan føre til alvorlige sundhedsproblemer for både vordende mødre og deres ufødte børn.

Foto: Colourbox

Vi hører tit om de mange sundhedsproblemer, som mangel på D-vitamin kan føre til – ikke mindst for os danskere, som har svært ved at få nok af vitaminet. især i de kolde og mørke vintermåneder, eftersom det optages i kroppen via solens stråler.

Tidligere kliniske studier har påvist en sammenhæng mellem mangel på vitaminet og alvorlige sundhedsproblemer for gravide kvinder og deres ufødte børn, og nu bakker et nyt stort observationsstudie op om denne sammenhæng. Det skriver British Medical Journal, som har offentliggjort studiet i den seneste udgave af tidsskriftet, i en pressemeddelelse.

De canadiske forskere bag studiet har gennemført en systematisk gennemgang og såkaldt meta-analyse af eksisterende data om høje eller lave D-vitaminniveauers indvirkning på graviditeter og fødsler. Data fra 31 kliniske studier med mellem 95 og 1.100 deltagere publiceret mellem 1980 og 2012 blev medtaget i observationsstudiet.

"Bekymrende" resultater

Resultaterne viste, at gravide kvinder med lave D-vitaminniveauer havde større risiko for at udvikle svangerskabsdiabetes og svangerskabsforgiftning – en tilstand, hvor den gravide har forhøjet blodtryk og proteiner i urinen. Samtidig øgede det risikoen for, at den nyfødte var for lille i forhold til den aktuelle gestationsalder, hedder det i meddelelsen.

Forskerne siger, at resultaterne er ”bekymrende” set i lyset af kliniske resultater, som peger på, at D-vitaminmangel er udbredt under graviditeten, især blandt særligt udsatte kvinder som vegetarer, kvinder som ikke bliver udsat for solens stråler i tilstrækkelig høj grad og etniske minoriteter med mørkere hud.

 Piller indeholder ikke det de lover 

 Ny forskning: Overvægtige mangler ofte D-vitamin

 Styrelse advarer mod farligt kosttilskud på hjemmesider 

 Kendis-reklamer om kosttilskud bider bedst på unge

 Nobel-prisvinder: Fremmer antioxidanter kræft?

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier