MedWatch

Kontrol med olie skal give målrettet medicin

Nye opdagelser af, hvordan små oliedråber identificeres og kontrolleres, kan gøre medicin mere effektiv ude i fremtiden, vurderer de danske forskere bag opdagelsen.

Foto: Colourbox

Nanoforskere fra Syddansk Universitet har fundet en måde at læse DNA'en i små dråber olie, som blandes sammen i en skål. Dermed er forskerne også i stand til at identificere og styre, hvordan dråberne binder sig sammen til en større DNA-streng, fortæller forskerne til Videnskab.dk, som beretter om opdagelsen.

"Vi bruger DNA som en form for stregkode, som vi sætter på hver enkelt oliedråbe. Oliedråberne er så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje, men med hjælp fra DNA’et er vi i stand til at kontrollere, hvordan de skal samle sig, når vi blander dem," forklarer Martin Hanczyc som er lektor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci ved SDU.

Selvom opdagelsen her og nu ikke har nogen stor relevans for den medicinske verden, håber han på, at opdagelsen kan få betydning for, hvordan medicin laves ude i fremtiden.

Opløseligt i olie

Det skyldes blandt andet at meget medicin i dag ikke er opløseligt i vand, men kun i olie, og derfor er det en fordel af kunne kontrollere de små dråber olie.

"Man kunne for eksempel forestille sig, at man brugte metoden fra vores undersøgelse til at opbygge en pille med tre forskellige rum. Det ene rum kunne indeholde selve medicinen, mens det andet rum indeholdt et system, som kunne genkende en bestemt type sygdomsceller. I det sidste rum kunne sidde et system, som aktiverer det hele, sådan at medicinen udløses på det rigtige tidspunkt," siger Martin Hanczyc til Videnskab.dk

Han bakkes op af Jørgen Kjems fra iNANO centeret på Aarhus Universitet, der ikke har medvirket i studiet bag opdagelsen:

"For folk på gaden kan det måske være svært at forstå nytten af sådan en undersøgelse. Men for kemikeren og nanoteknologen er det et vigtigt nyt redskab," siger han.

Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 Den amerikanske højesteret genovervejer gen-patenter

 DNA-baseret vaccine kan måske bruges som kræftbehandling 

 Selvlysende DNA skal give hurtig diagnose 

 DNA-sekventerings-firmaer vil også diagnosticere 

 

 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier