MedWatch

Den amerikanske højesteret genovervejer gen-patenter

Et søgsmål mod en amerikansk diagnostik-virksomhed over selskabets patenter på to forskellige gener, der kan bruges til at opdage kræft, kan have vidtrækkende konsekvenser for biotek- og medicinalindustrien.

Den amerikanske højesteret meddelte i fredags, at man vil kigge på, om virksomheder kan tage patent på enkelte menneskelige gener – et brandvarmt emne, som kan have alvorlige konsekvenser for biotek- og medicinalindustrien. Det skriver Wall Street Journal.

Højesteretten vil tage stilling til en udfordring af virksomheden Myriad Genetics’ patentrettighederne på to gener, som bruges til at diagnosticerer for bryst- og livmoderhalskræft i de tidlige stadier. Patenterne har gjort Myriad Genetics til den eneste udbyder af genetiske screeninger for sygdommene i USA.

Det er en række patienter, kræftorganisationer og genetikere, repræsenteret af The American Civil Liberties Union, der står bag udfordringen af virksomhedens patenter. Sagsøgerne vandt ved en domstol i 2010, men siden da har en appeldomstol to gange givet diagnostikvirksomheden medhold, skriver Wall Street Journal.

Kan naturen patenteres?

Som hovedregel kan man ikke tage patent på naturlige processer eller produkter. Men appeldomstolen forklarede, at gener kan patentbeskyttes, fordi processen ved at udtrække og isolere et gen fra kroppen gør genet kemisk forskelligt fra den naturlige DNA.

I en begæring til højesteretten skriver sagsøgerne, at patenterne ”har givet [Myriad] mulighed for at diktere prisen på genetiske undersøgelser, forhindret andre laboratorier fra at udvikle og tilbyde nye, forbedrede testprocedurer og gjort det umuligt for patienter, at rådspørge andre og dermed få et bedre overblik over deres risiko for at udvikle kræft.”

Myriad fastholder derimod, at isoleringen af generne var et ”skelsættende fremskridt”, som krævede ”betydelige færdigheder, indsigt og nytænkning fra Myriads opfindere”. Virksomheden hæfter sig ydermere ved, at The U.S. Patent and Trademark Office har tilladt patenter på DNA-molekyler de seneste 30 år, og at biotekvirksomheder er afhængige af den patentbeskyttelse for at kunne foretage store investeringer i videnskabelige fremskridt.

Der forventes høringer i sagen i marts og en endelig beslutning ved udgangen af juli 2013.

Mere fra MedWatch

Ambu peger på rettidig omhu som baggrund for MDR-milepæl

Ambu har fået alle sine produkter godkendt efter de nye EU-regler for medicinsk udstyr trods flaskehalse og ventetid, og det skyldes ifølge medicoselskabet, at virksomheden allerede på et tidligt tidspunkt anerkendte, hvor stor en indsats det ville kræve.

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 49

Novo Nordisk Fonden giver millioner til udvikling af RNA-vacciner, Danske Regioner vil investere "massivt" i sundhedsteknologi og Ellab får smæk på 5 mio. kr. i amerikansk told-opgør. Fik du det hele med?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier