MedWatch

Den amerikanske højesteret genovervejer gen-patenter

Et søgsmål mod en amerikansk diagnostik-virksomhed over selskabets patenter på to forskellige gener, der kan bruges til at opdage kræft, kan have vidtrækkende konsekvenser for biotek- og medicinalindustrien.

Den amerikanske højesteret meddelte i fredags, at man vil kigge på, om virksomheder kan tage patent på enkelte menneskelige gener – et brandvarmt emne, som kan have alvorlige konsekvenser for biotek- og medicinalindustrien. Det skriver Wall Street Journal.

Højesteretten vil tage stilling til en udfordring af virksomheden Myriad Genetics’ patentrettighederne på to gener, som bruges til at diagnosticerer for bryst- og livmoderhalskræft i de tidlige stadier. Patenterne har gjort Myriad Genetics til den eneste udbyder af genetiske screeninger for sygdommene i USA.

Det er en række patienter, kræftorganisationer og genetikere, repræsenteret af The American Civil Liberties Union, der står bag udfordringen af virksomhedens patenter. Sagsøgerne vandt ved en domstol i 2010, men siden da har en appeldomstol to gange givet diagnostikvirksomheden medhold, skriver Wall Street Journal.

Kan naturen patenteres?

Som hovedregel kan man ikke tage patent på naturlige processer eller produkter. Men appeldomstolen forklarede, at gener kan patentbeskyttes, fordi processen ved at udtrække og isolere et gen fra kroppen gør genet kemisk forskelligt fra den naturlige DNA.

I en begæring til højesteretten skriver sagsøgerne, at patenterne ”har givet [Myriad] mulighed for at diktere prisen på genetiske undersøgelser, forhindret andre laboratorier fra at udvikle og tilbyde nye, forbedrede testprocedurer og gjort det umuligt for patienter, at rådspørge andre og dermed få et bedre overblik over deres risiko for at udvikle kræft.”

Myriad fastholder derimod, at isoleringen af generne var et ”skelsættende fremskridt”, som krævede ”betydelige færdigheder, indsigt og nytænkning fra Myriads opfindere”. Virksomheden hæfter sig ydermere ved, at The U.S. Patent and Trademark Office har tilladt patenter på DNA-molekyler de seneste 30 år, og at biotekvirksomheder er afhængige af den patentbeskyttelse for at kunne foretage store investeringer i videnskabelige fremskridt.

Der forventes høringer i sagen i marts og en endelig beslutning ved udgangen af juli 2013.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier