MedWatch

Forskere finder årsag til diabetesdefekt

I samarbejde med Novo Nordisk har forskere fra Københavns Universitet påvist, at øget aktivitet af en særlig jerntransportør ødelægger de insulinproducerende betaceller.

Foto: colourbox

Diabetes skyldes, at betacellerne i bugspytkirtlen ikke producerer insulin nok til at dække kroppens behov. Ny forskning fra Københavns Universitet og Novo Nordisk knytter denne defekt til en særlig cellulær jerntransportør.

"Jern er et livsnødvendigt mineral for kroppen og indgår i mange enzymer og proteiner – fx det røde farvestof i vores blod som sikrer ilttransporten. Men jern kan også fremme dannelsen af giftige iltradikaler. Hvis jernindholdet i cellerne bliver øget, er der derfor risiko for vævsskade og sygdom, forklarer professor Thomas Mandrup-Poulsen, Biomedicinsk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og uddyber:

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier