Studie: "Rødvinspille" kan gavne ældre med gangbesvær

Forskere har fundet ud af, at resveratrol, det såkaldte ”mirakelmolekyle” fra rødvin, kan være med til at forbedre mobiliteten og hjælpe ældre med at undgå ellers livsfarlige fald. Et dansk firma har et kosttilskud baseret på stoffet på markedet.
Foto: Jesper Dudal / Stock.Xchng
Foto: Jesper Dudal / Stock.Xchng

Vi bliver tit gjort opmærksomme på de mange skadelige virkninger som alkohol kan have på vores sundhedstilstand, men alkohol kan i nogle tilfælde også have den modsatte virkning.

Er man oppe i årerne og glad for et glas rødvin i ny og næ, kan det faktisk vise sig at forbedre ens motorik. Det fremgår af en ny undersøgelse, som blev præsenteret foran 14.000 mennesker på den nyligt afholdte 244th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, som er verdens største videnskabelige selskab.

”Vores studie indikerer, at et naturligt stof som resveratrol, som kan tilføres gennem kosttilskud eller blot en god diæt, faktisk kan formindske nogle af de motorikproblemer, som vores aldrende befolkning oplever. Derfor vil det øge en ældre persons livskvalitet og mindske risikoen for at skulle på hospitalet efter at være faldet,” siger Jane E. Cavanaugh, som er Ph. D. og leder af forskningsholdet, ifølge MedicalXpress.com.

Forbedring af museskridt

Studiet undersøgte resveratrols indvirkning på balancen og mobiliteten for en gruppe laboratoriemus. Forskerne gav over en periode på 8 uger resveratrol til både unge og gamle mus. Samtidig undersøgte de musenes evne til at gå over et stålnet, mens de talte antallet af fejltrin. I starten havde de ældre mus sværere ved at holde balancen, men efter 4 uger var deres trin ligeså sikre som hos de yngre mus.

Forskerne undersøgte også hvordan stoffet virker i hjernen. De udsatte gnavernes hjerneceller for stoffet dopamin, der virker som neurotransmitter i centralnervesystemet. Store mængder dopamin kan føre til celledød. De opdagede, at hjerneceller som var behandlet med resveratrol bedre kunne tåle de høje mængder dopamin.

Tidligere forsøg med resveratrol har vist, at stoffet – som findes i rødvin, druer, bær og nødder – kan hjælpe mod en lang række sygdomme og sundhedsmæssige problemer. De fleste forsøg med resveratrol har dog været dyreforsøg, hovedsagligt med mus. Men Medwatch kunne tidligere på året berette om hvordan forskere i både København og Aarhus havde fået støtte til at påbegynde forsøg med mennesker.

En række problemer

Udover at man først for nyligt er begyndt at teste stoffets virkning på mennesker i en bredere omfang, er der også en række andre problemer eller usikkerhedsfaktorer forbundet med resveratrol. Bl.a. er det utrolig svært for den menneskelige krop at optage stoffet. Jane Cavanaugh siger, ifølge MedicalXpress.com, at en person på 75 kilo bliver nødt til at drikke omkring 700 glas rødvin om dagen for at optage nok resveratrol til at opleve den positive effekt.

Sammen med sine kolleger undersøger hun om andre menneskeskabte stoffer kan have en lignende effekt, og samtidig være lettere for kroppen at optage. Det er muligt at producere resveratrol syntetisk, men der kræves som sagt store mængder, og det er meget svært og relativt dyrt at udvinde.

Danskere i front

Men den danske virksomhed Fluxome Sciences A/S ser ud til at have fundet en løsning på det problem. Adm. direktør Jarne Elleholm sagde i foråret til Medwatch:

”Men vi har fundet en måde, hvorpå vi får gærceller til at producere det for os; vi har en cellefabrik, hvor vi putter det i store tanke, og så er der en fermenteringsproces, så det kommer ud rent og naturligt.”

Som beskrevet på Medwatch, fik virksomheden i foråret godkendt et kosttilskud baseret på stoffet i både USA og Europa, og man var samtidig sponsor på et af de danske projekter, som skulle undersøge stoffets virkning på mennesker.

 Nye investorer på vej til Fluxome inden sommerferien 

 Fuldt blus under test af ”rødvinspille” i mennesker 

 "..for at få det på markedet kræver det fantastiske mennesker"

 Nyudnævnt professor forsker i rødvin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også