MedWatch

Stemmen kan afsløre demens

Forskere hos IBM har udviklet et diagnosesystem, der kan analysere stemmen for tidlige spor af demens.

Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stcok.Xchng

I fremtiden kan mobiltelefonen få endnu en funktion og blive en vigtig kilde til at afsløre tidlige symptomer på demens.

Forskere hos IBM's forskningscenter i Haifa i Israel er begyndt at udvikle et system, som meget tidligt kan identificere symptomer på sygdommen baseret på stemmeprøver. Prøver der over tid tages på mobiltelefonen, hvor det avancererede diagnosesystem kan afsløre små, uhørbare karakteristika på den mentale svækkelse. Det skriver Teknisk Ukeblad.

I praksis betyder det, at man fremover vil kunne opdage lidelsen langt tidligere i forløbet og dermed påbegynde en behandling præventivt.

Billigt alternativ

Samtidig vil diagnosesystemet være billigt at bruge, hvilket ikke er tilfældet, når man i dag skal fastslå en diagnose på et tidligt stadie - det er nemlig både dyrt og tidskrævende.

Forskerne hos IBM har tidligere været med til at udvikle et lignende system, der med teleanalyse kan afsløre strubekræft.

"Systemet for strubekræft, som vi sidste år udviklede, havde en nøjagtighed på omkring 90 pct., og vi håber, vi vil kunne udvikle demenssystemet med samme nøjagtighed," siger Ron Hoory, forsker ved IBM i Haifa til Teknisk Ukeblad.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 En vaccine mod Alzheimers? 

 Forfejlet Alzheimers medicin får en chance mere

 Nyt middel mod Alzheimers er ingen ubetinget succes

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier