MedWatch

Matas klar til at bygge nye apoteker

Konkurrencerådets opfordring til ministrene om en mere åben konkurrence på apoteksmarkedet bliver modtaget med kyshånd af kosmetikkæden Matas, der længe har kæmpet for at få foden ordentligt indenfor.

Hvis politikerne tager Konkurrencerådets opfordring alvorligt med at gøre op med apotekernes monopol, giver det detailkæden Matas et nyt forretningseventyr.

Som reglerne fungerer i dag, må Matas ikke selv åbne apoteker i Danmark.

”Hvis regeringen følger Konkurrencerådets anbefalinger, er det slut med apotekermonopolet. Så kan vi omsider komme i gang med at etablere vore egne fullscale apoteker, så forbrugerne får en bedre service uden at der gives køb på patientsikkerheden. Man bør ikke ændre ved kravet om, at det kun er farmaceuter og farmakonomer, der må rådgive om receptmedicin og ekspedere recepter”, siger Henrik Engberg Johannsen, informationschef i Matas, til Politiken.

Kæden har i forvejen forsøgt at trænge ind på det ellers lukkede apotekermarked ved at indgå et fuldt lovligt, men stærkt kontroversielt samarbejde med den danskindiske apoteker Danji Bhanderi og hans apotek i Uldum.

Samarbejdet har gjort det muligt for Matas at indrette miniapoteker i 50 Matasbutikker, når bare lægemidlerne kommer fra et 'rigtigt' apotek - nemlig det i Uldum. Men aftalen har gjort Danji Bhanderi så upopulær i sin egen branche, at han er blevet ekskluderet fra apotekernes største indkøbs- og rabatforeningen. Den sag undersøger konkurrencemyndighederne fortsat.

Hvis der blev en fri etableringsret, kommer der potentielt til at skyde Matas-apoteker op over hele landet. 

”Vi har i dag 294 Matas-butikker fordelt over det ganske land, og her ville vi selvfølgelig etablere apoteker alle de steder, hvor det lader sig gøre - også i Udkantsdanmark”, siger han.

Apotekerforeningen

Reaktionen på Konkurrencerådets anbefalinger er anderledes forbeholden i Danmarks Apotekerforening, der først og fremmest afventer konklusionerne i ministeriets arbejdsgruppe.

Du føler dig ikke truet?

”Nej, det gør jeg ikke. Vi har en apotekssektor, der funger godt, og det er fint, at man ser på den en gang imellem. Men det er ikke noget, man laver om på fra den ene dag til den næste,” siger han til Politiken.

 Konkurrencerådet vil sløjfe apoteker-monopol 

 Kapitalfond bag Matas i opgør med selvstændige butikker 

 Fransk kæde truer salget af Matas

 Udbryder-apotek håber på endnu større Matas-samarbejde 

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier