Privathospitalet Aleris-Hamlet satser på telemedicinske løsninger

Aleris-Hamlet Hospitaler har i et år testet deres telemedicinske projekt, Videodoktor, og er nu klar til at rulle teknologien ud i et større omfang, både hos dem selv og i strategiske partnerskaber.
Foto: PR
Foto: PR

Aleris-Hamlet Hospitaler har store planer for deres fremtidige brug af telemedicinske løsninger. Det fortæller speciallæge Imran Rashid, der er Aleris-Hamlets chef for innovation og velfærdsteknologi. Han er også manden bag hospitalets spydspids indenfor telemedicin, Videodoktor, som er et værktøj til lægelige videokonsultationer, der eksisterer både som website og app. Hospitalet har testet Videodoktor i et år, og nu er planen, at disse erfaringer skal anvendes i en langt større skala i løbet af efteråret.

”Vi har været rigtig tilfredse med resultaterne af Videodoktor, hvor hovedformålet primært har været at indhente dokumentation for, at teknologien fungerede i praksis. Nu er planen så, at vi i løbet af efteråret søsætter en række strategiske partnerskaber og nye inhouse-projekter, der benytter sig af Videodoktor-teknologien,” siger Imran Rashid.

En læge i lommen 

Videodoktor-konceptet er Imran Rashids hjertebarn, og han har tumlet med det i mere end fire år, først i samarbejde med det offentlige sundhedssystem, og siden med Aleris-Hamlet Hospitaler, da han mistede tålmodigheden med tempoet og arbejdsgangene i det offentlige.

”Det er fair, at det offentlige ikke har ressourcer eller mandskab til at udvikle den her slags ting, men der bør gøres en større indsats for at implementere flere af de digitale løsninger, som man efterhånden har til rådighed. Bare se, hvor populære innovative værktøjer som Danske Banks Mobilepay er blevet, fordi det gør det så let at ordne sine bankoverførsler fra telefonen,” siger Imran Rashid.  

Det er da også Videodoktor-app’en, som er mest populær, fordi den giver mulighed for at have kontakt til lægen, mens man er på farten. Lægerne på Videodoktor har således fået opkald fra både havefester, private stuer og fra danskere på ferie. Af konkurrencehensyn vil Imran Rashid ikke fortælle det præcise tal for hvor mange, der har downloadet app’en, men det ligger på flere tusinde. Patienterne bliver serviceret af 15 læger, som er fast tilknyttede til ordningen, og yderligere 15 efter behov. I gennemsnit har Videodoktor ca. ti konsultationer om ugen, og hver konsultation koster 600 kr.

”Det er meget varieret, hvad patienterne søger hjælp til. Men hvis man skal sige noget generelt, så er det ofte patienter, som gerne vil have en second opinion, beroliges eller på anden måde have visitation. Det kan også være personer, som er nervøse over et helbredsproblem, men som ikke føler, at det er alvorligt nok til, at de vil kontakte deres sædvanlige praktiserende læge,” forklarer Imran Rashid.

Det handler om patienternes behov

Det lyder måske ikke som den bredeste målgruppe, men det er også derfor, at Aleris-Hamlet Hospitaler, som led i en digital strategi, arbejder på at få teknologien implementeret mere bredt, bl.a. på egne hospitaler, men også i form af en række samarbejder og strategiske partnerskaber uden for organisationen.

Da indgåelsen af partnerskaber stadig er i fuld gang, kan Imran Rashid ikke oplyse detaljer på hospitalets kommende samarbejdspartnere endnu. Men han kan løfte sløret for, at alle lægerne på Aleris-Hamlet for eksempel inden længe får deres eget virtuelle konsultationsrum, og dermed vil kunne give patienterne mulighed for frit at vælge den type konsultation, der passer til deres behov i behandlingsforløbet.

”Det handler om at tage udgangspunkt i patienternes behov, og ikke bare udvikle, fordi vi selv synes, at det er smart. I visse tilfælde giver det for eksempel mening, at patienterne får muligheden for at vælge en konsultation over nettet, så de ikke skal bruge tid på transport og har nemt ved at passe det ind i hverdagens mange gøremål. Samtidig kan det faktisk også etablere en bedre relation mellem læge og patient, end hvis man skulle have taget den kontakt via telefon eller e-mail,” siger Imran Rashid.

Teknologien skal efter planen også udbredes til Aleris-koncernens klinikker og hospitaler i Norge og Sverige samt til hospitalets omsorgssektor, der blandt andet tæller plejehjem og bosteder for handicappede. Den digitale satsning vil ifølge Imran Rashid også medføre en professionel integration af såkaldte “wearables” - udstyr, som patienterne kan have på og som derved kan måle forskellige funktioner i kroppen, der kan tilbagerapporteres til lægen inden eller imellem konsultationerne.

Sundhedsvæsnet er en langsom supertanker

Mød lægen via ny video-app

Rebelsk apotek vil sælge piller over mobilen

Kvinder overvælder iværksætter-læge  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også