MedWatch

Verdens mindste pacemaker godkendt i EU

Medtronic har fået europæisk CE-mærkning for en ny type pacemaker, der blot er en tiendedel af størrelsen af en normal pacemaker.

Foto: Medtronic/PR

Den amerikansk-irske medicokoncern Medtronic har modtaget europæisk godkendelse, CE-mærkning, af sit Micra Transcatheter Pacing System (TPS), der ifølge koncernen er verdens mindste pacemaker. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Micra TPS fylder størrelsesmæssigt kun en tiendedel af af en konventionel pacemaker og er ifølge firmaet på størrelse med en stor vitaminpille. Den implanteres direkte i hjertet via et kateter, som indføres i vena femoralis, en blodåre i låret.

"Når den er på plads, fastgøres pacemakeren på hjertevæggen og kan flyttes, hvis det skulle være nødvendigt. Miniatureteknologien kræver ikke brug af ledninger, "leads", for at blive forbundet med hjertet. Pacemakeren er fastgjort til hjertet via små tænder og giver elektriske impulser, som pacer hjertet via en elektrode nederst på pacemakeren," hedder det i pressemeddelelsen.

Micra TPS-implantatet kræver ikke et kirurgisk indgreb i brystet og etablering af en "lomme" under huden.

"Dette eliminerer en potentiel kilde til pacemaker-relaterede komplikationer og eventuelle synlige tegn på, at man har en pacemaker," skriver firmaet.

Godkendelsen er baseret på resultater fra kliniske studier med 60 patienter, som har fået indsat pacemakeren og brugt den i minimum tre måneder. Dette studie vil dog køre videre, og målet er at indrullere i alt 780 patienter ved omkring 50 centre i 20 forskellige lande.

De første kliniske data vil blive offentliggjort ved Heart Rhythm Society's 2015 Annual Scientific Sessions i maj.

 Verdens mindste pacemaker implanteret 

 Vellykkede forsøg med mini-pacemaker  

 Revolutionerende pacemaker klar i Danmark 

 Kunstig vandmand kan føre til ny pacemaker 

Mere fra MedWatch

CHMP blåstempler ni nye lægemidler i maj

Den europæiske lægemiddelkomite, CHMP, har på dets møde i maj indstillet ni nye lægemidler til godkendelse samt anbefalet, at seks midler kan tages i brug på nye måder. To midler afvist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier