Høreapparatproducenter følger medicinsk udvikling tæt

Medicinsk behandling af høretab kan ikke i sig selv erstatte brugen af høreapparater, og derfor er lægemiddelkandidater i udvikling umiddelbart ikke noget, der får høreapparatproducenterne til at ryste i bukserne.
Foto: GN Store Nord / PR
Foto: GN Store Nord / PR
RITZAU FINANS

Indtil nu er der kun medicinske præparater til brug ved akutte høretab eller akut tinnitus under udvikling, og derfor frygter høreapparatproducenterne ikke noget indtog på markedet fra håbefulde medicinalselskaber som schweiziske Auris Medical, der for tiden forbereder fase 3-studier af kandidaten AM-111 mod akut høretab.

Alligevel får den alternative tilgang til behandling af høretab producenterne til at spidse ører.

"Udviklingen inden for medicinsk behandling af høretab er uhyre interessant, og det er noget, vi følger ganske tæt. Vi tror rent faktisk på, at det på et tidspunkt vil være muligt at behandle akutte høretab med medicin - om end det højst sandsynligt ikke er hverken på kort eller mellemlang sigt. Vi forsker ikke selv aktivt på området, da medicinsk behandling relaterer sig til akutte høretab, hvor vi i dag primært leverer løsninger til folk med aldersbetinget høretab," siger Michael Bjergby, kommunikationsdirektør hos danske GN Store Nord, der gennem divisionen Resound er en væsentlig spiller på høreapparatmarkedet, til Ritzau Finans.

Og meldingen er nogenlunde tilsvarende fra den danske kollega William Demant. Der bliver fulgt interesseret med på sidelinjen, men projektet er endnu ikke så langt fremme, at William Demant selv kaster penge efter det.

"Selvfølgelig følger vi med, men vi har endnu ikke set noget, der fokuserer på det ikke akutte område. Om det, der er i gang i dag, skulle udvikle sig i den retning, kan man jo ikke forudse. Men der findes ingen løsning i dag," siger Søren Nielsen, der er administrerende direktør for Oticon, som producerer William Demants høreapparater, til Ritzau Finans.

Langt ude i fremtiden

Hos schweiziske Sonova har man dog valgt at tage skridtet videre og selv engagere sig i udviklingen af medicinske alternativer. Her er det tænkt som en løsning, der gerne skulle komplementere et høreapparat eller cochlear-implantat. Og tidshorisonten er fortsat stor.

"Det er klart positivt, at der er muligheder for at forsinke eller forhindre høretab medicinsk, men på den realistiske side kan det tage 10-15 år at skabe en løsning, der bliver godkendt og holder i længden. Vi har været engageret i et mindre udviklingsselskab i mange år, og det har udviklet sig ret godt. Industrien som helhed bevæger sig ikke mod en medicinsk tilgang endnu, men vi er nødt til at tænke i de baner. Under alle omstændigheder bliver det formentlig en løsning, der skal komplementere et reelt høreapparat," siger Lukas Braunschweiler, administrerende direktør hos Sonova, til Ritzau Finans.

Og netop en medicinsk løsning kombineret med høreapparat eller implantat er en oplagt mulighed for den videre udvikling af sektoren, peger flere analytikere på. Men det er også et aspekt, som producenterne selv overvejer.

"Et partnerskab på området kunne i høj grad være relevant for os, for vores mission er at hjælpe mennesker med høretab, og det behøver ikke begrænse sig til traditionelle høreapparater," siger Michael Bjergby, kommunikationsdirektør hos GN Store Nord.

 Analytikere: Ser ikke høremedicin som konkurrent 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også