Coloplast: Retssager i USA kan være begyndt at spøge

Coloplast-aktien er tirsdag kommet under pres uden, der ligger nogle selskabsspecifikke nyheder bag. En analytiker vurderer at kommende retssager i USA kan være begyndt at spøge.
Foto: Mik Eskestad / Jyllands-Posten
Foto: Mik Eskestad / Jyllands-Posten
Ritzau Finans

Aktien i Coloplast er kommet under pres onsdag tilsyneladende uden bagvedliggende nyheder. En forklaring kan dog være det væld af produktansvarssager, der i de seneste måneder er dukket op i USA, vurderer en analytiker.

I alt 310 sager er nu registreret mod Coloplast om produktansvar ved brug af transvaginale net til behandling af nedsunket underliv og stressinkontinens. Det fremgår af sagsmappen i Southern District of West Virginia, hvor der i august sidste år blev etableret en såkaldt "multidistrict litigation" med henblik på en samlet forberedende sagsbehandling. Alene i april er der dukket omkring 40 nye sager op.

"Det, markedet måske er ved at få øjnene op for, er retssagerne i USA. Der er begyndt at dukke rigtigt mange sager op, og lægger man nogle worst case-scenarier til grund, kan det komme til at koste Coloplast ret mange penge," forklarer analytiker i ABG Sundal Collier Morten Larsen til Ritzau Finans.

Ud over Coloplast er en række andre producenter sagsøgt, heriblandt C.R. Bard, American Medical Systems, Boston Scientific Corporation og Johnson & Johnsons datterselskab Ethicon. Foreløbigt er to sager mod nogle af Coloplasts konkurrenter blevet afgjort, og der er producenten ifølge Morten Larsen blevet idømt en erstatning på henholdsvis 3,35 mio. dollar og omkring 11 mio. dollar.

"Så kan man selv gøre sine antagelser og begynde at gange op, og så ender man hurtigt med nogle ret store tal. Samtidig er Coloplast ret højt værdisat og har kørt ret godt," konstaterer Morten Larsen.

Aktien i Coloplast falder 3,4 pct. til 304,70 kr. og var en overgang 7 pct. nede. Siden nytår er Coloplast dog fortsat steget næsten 10 pct. oven i en samlet kursgevinst på 67 pct. sidste år. De største nettosælgere af aktien onsdag er ABG Sundal Collier og UBS. Største nettokøbere er Morgan Stanley, Credit Suisse og Deutsche Bank.

Coloplast gentog i februar i sit regnskab for første kvartal, at det ikke venter, at retssagerne vil få væsentlig indflydelse på koncernens finansielle stilling.

 Avis: J&J-dom kan koste Coloplast millioner

 Coloplast tilpasser udviklingsafdeling

 Coloplast vinder prestigefyldt designpris 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også