Penge og jura spærrer for innovation på hospitalet

Når firmaer drager ud på hospitalerne for at udvikle nye produkter, er udbudskrav og mangel på tidlig kapital blandt de største udfordringer. Læs om den midtjyske sundhedsklynge MTIC’s erfaringer. 

Virksomheder, der samler idéer fra sygeplejersker og læger op og vil lave en forretning ud af dem, står over for et spændende marked, men også en række udfordringer.

Den største barrikade ved at opdyrke innovation på hospitalet og udvikle produkter i samarbejde med sundhedspersonale er de juridiske forhindringer, herunder udbudskravene. Det fortæller Gitte Kjeldsen, der er projektleder for Medtech Innovation Center (MTIC) på Regionshospitalet Horsens.

MTIC er en sundhedsteknologisk erhvervsklynge, der hjælper virksomheder i Region Midt med at udvikle og kommercialisere produkter, blandt andet ved at samarbejde med sundhedspersonalet på regionens hospitaler.

”Jeg synes, at det er de juridiske udfordringer, der er størst. Hvis projektet har en bestemt størrelse, skal vi i udbud med dem. Det er meget svært, hvis man har født nogle idéer sammen med nogle virksomheder, og man har brug for at komme videre. Reglerne gør, at man taber momentum, og det kan godt være en udfordring,” siger hun, da MedWatch møder hende på Regionshospitalet Horsens.

Pengene tynder ud

De senere år er det samtidig blevet vanskeligere at finde risikovillig kapital i markedet til de helt tidlige hospitalsprojekter, peger hun på. Hvor er kapitalen til at lave den første del af innovationsprocessen? Det er en ”kæmpe udfordring” for sektoren, for hospitalerne har ikke selv pengene, hver gang de skal starte et innovationsprojekt, fortæller Gitte Kjeldsen.

For fire år siden blev MTIC etableret, og Gitte Kjeldsen var den første til at blive udstationeret på et hospital i regionen for at fremme innovationen og kommercialiseringen af den. Projektet sætter innovationen på hospitalet i system og sørger for at samle op på sundhedspersonalets idéer.

Brug for innovationskultur

For at få succes i MTIC’s mål om at dyrke innovationen på regionens hospitaler kræver det ledelser med et åbent sind og fokus på, at det skal lykkes, fastslår hun.

”Jeg tror ikke, at du kan gå ud på et hvilket som helst hospital og få de svar, vi (MTIC, red.) giver dig. En innovationskultur skal bygges op, og hospitalsledelsen skal også interessere sig for at åbne deres hospitaler op. Det er ikke alle, der er lige minded for det,” siger Gitte Kjeldsen.

På Regionshospitalet Horsens er ledelsen sammen med MTIC nået frem til, at det kunne være en god idé at fylde lidt ekstra på stillingsopslagene, når sygehuset ansætter sundhedspersonale.

”Vi har diskuteret i hospitalsledelsen, om det skal være implicit i alle de ansættelser, at vedkommende også skal have innovationen med. De skal kunne forstå, at de har en driftsopgave, men hvis de ser noget, der kan forbedres, og de har nogle idéer, så har de en forpligtelse til at gøre noget ved det.”

Kulturer i sammenstød

På spørgsmålet om, hvorvidt kultursammenstødet mellem sundhedspersonale og forretningsfolk er en af de største udfordringer i innovationsprocessen, er svaret nej. Ikke mindst fordi MTIC er til stede for at afbøde de værste sammenstød.

”De føler ikke, at de taler til nogle udenforstående, når de møder os. Vi har opbygget tilliden på hospitalet, og virksomhederne har også tillid til os, for vi taler deres sprog. Ved godt, hvad virksomhederne er efter,” siger hun, men tilføjer, at der dog er forskel på folkefærdene:

”Da jeg kom til Regionshospitalet Horsens, skulle jeg lære, at jeg ikke skulle bruge ordet effektivisering. Jeg skulle sige kvalitetsforbedringer. I den gamle virksomhed, jeg kom fra, var effektivisering vigtigst.”

 MTIC: Fem faldgruber i hospitalsinnovation 

 Overlæge: Mere mobilteknologi, tak 

 Uheldsramte medico-eventyrere venter succes 

 Uni-iværksætter: Sideprojekt endte hos Roche 

 Grøde i midtjysk life science 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også