Besparelser ved velfærdteknologi er mindre end ventet

Det giver ikke de store umiddelbare økonomiske besparelser at bruge velfærdsteknologi for kommunerne. Til gengæld giver det forbedrede arbejdsvilkår og mere værdighed for brugerne.
Foto: Cisco / PR
Foto: Cisco / PR
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Kommuner og regioner kan godt skrue ned for forventningerne om at spare massere af penge, når fremtidens velfærdsteknologi udruller sig i de kommende år. Det skriver Ugebrevet A4 efter at have talt med flere kilder, der til daglig arbejder med den nye teknologi.

"Velfærdsteknologi er ikke sort-hvidt. Man skal analysere de muligheder, der er, og bruge ny teknologi, hvor det giver mening for borgere og medarbejdere. Men vi skal også erkende, at det ikke er velfærdsteknologien, der redder fremtidens økonomi," siger Ove E. Dalsgaard, der er formand for regeringens råd Ældreforum, til ugebrevet.

A4 kigger især på en evaluering af et forsøg med vasketoiletter, som er lavet i Holstebro, Slagelse, Roskilde og Aarhus kommuner. Toiletterne skulle kunne hjælpe de ældre med selv at være i stand til at klare toiletbesøget, men samlet se gav de nye toiletter kun hjemmeplejen en besparelse på fem minutter per døgn.

Håbet på flere selvhjulpne

Rikke Sølvsten Sørensen er programleder for velfærdsteknologi i Socialstyrelsen, og hun advarer mod at tro, at den nye teknologi giver kæmpe besparelser.

"Man kan som kommune fristes til at tænke: ’Vi har så og så mange borgere, der har brug for denne ydelse, og nu findes der en teknologi, der kan tilbydes borgeren, som derved selv kan klare toiletbesøget. Så hvis vi indkøber et antal vasketoiletter, opnår vi en besparelse.' Projektet her viser, at det ikke er så enkelt," siger hun og erkender, at forsøget ikke helt faldt ud som håbet.

"Vi havde da regnet med, at vi kunne spare mere, men det handler også om, hvilke borgere der er med i projektet. Vi havde håbet, vi kunne gøre flere helt selvhjulpne med toiletbesøg," konstaterer Rikke Sølvsten Sørensen.

Også positive effekter

Evalueringen af forsøget giver dog brogede resultater. De såkaldt stærke ældre i forsøget blev nemlig i stand til selv at klare toiletbesøget med de nye toiletter, mens de svage havde brug for endnu mere hjælp. Samtidig betød det bedre arbejdsmiljø for de ansatte, der ofte beskriver toilethjælpen som grænseoverskridende.

Endelig er velfærdsteknologi også medvirkende til at løse manglen på hænder, som kan opstå i fremtiden på grund af den voksende ældre andel af befolkningen. Og andre forsøg med diabetespatienter har vist sig at give store besparelser, fordi en videoforbindelse til hospitaler fritager patienter for at tage ind på hospitalet til en undersøgelse.

Medicoindustrien: Telemedicin kræver national standard

Dansk pilotprojekt tester videodoktor

Danskerne vil gerne velfærdsteknologi

Nyt konsortium skal styrke dansk velfærdsteknologi

Stort projekt om telemedicin sat i gang i Nordjylland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også