Dansk pilotprojekt tester videodoktor

Vi er kun få år fra alle at kunne gå til lægen via internettet til gavn for både folkesundheden og samfundsøkonomien ifølge en speciallæge bag et pilotprojekt, der efter planen skal bredes ud til efteråret.
Foto: Daintel/PR
Foto: Daintel/PR

Med et nyt pilotprojekt, videodoktor.dk, vil speciallæge og IT-iværksætter Imran Rashid gøre det muligt at gå til lægen over et videokamera på computeren - præcis som vi i årevis har talt med venner og familie i andre verdensdele over Skype.

En netdoktor, som man kan se og snakke med.

Det er ifølge Berlingske planen, at specialægen til efteråret vil brede projektet ud til ti lægehuse i Region Hovedstaden.

Ifølge professor i e-health på CBS, Kim Normann Andersen, er vi ikke langt fra, at videokonsultationer vil kunne konkurrere med den direkte kontakt mellem læge og patient.

Personkonsultationer stagneret

I 2006 kontaktede danskerne deres læge per e-mail 467.000 gange. Sidste år var tallet allerede steget til 2,8 millioner. I 2020 vil der blive foretaget mere end ti millioner e-konsultationer, anslår professoren. I mellemtiden er antallet af personkonsultationer mere eller mindre stagneret.

I USA har læger allerede udviklet et webcam med indbygget mikroskop og lyskilde, der kan stikkes ind i øret og vise en trommehinde forstørret 200 gange.

I Kina kan man få stetoskoper koblet til usb-stik, der transporterer hjertelyden direkte fra barnets brystkasse igennem cyberspace og ind til lægens kontor.

Selv udviklet videoværktøj

Speciallæge Imran Rashid har selv udviklet et videoværktøj, som han håber, vil gøre videokonsultationer mere udbredte, og på den måde dels nå patienter, der ellers ikke ville komme til lægen.

Derudover vil videokonsultationerne økonomisk betyde mindre spildtid for patienterne, fordi halve fridage i lægens venteværelse kan erstattes af effektive videosamtaler på den bærbare computer i et ledigt rum på arbejdspladsen.

Til efteråret er der overenskomstforhandlinger, hvor Imran Rashid vil tale videokonsultationernes sag. Den største barriere for at gøre videokonsultationer allemandseje er nemlig, at de ikke har nogen stregkode i de praktiserende lægers priskatalog på lige fod med fremmøde, telefon og e-mail-konsultationer.

 Danskerne vil gerne velfærdsteknologi

 Dansk internet for langsomt til videokonsultation 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også