MedWatch

Hospitaler går uden om KRIS

Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet er gået uden om KRIS i deres bestræbelser på at behandle otte patienter med cystisk fibrose. Men hospitalerne har vanskeligt ved at skaffe den dyre medicin til patienterne.

Foto: /ritzau/Sofia Busk/

Fire kritisk syge voksne patienter på Aarhus Universitet og fire lige så kritisk syge voksne patienter fra Rigshospitalet har ifølge Dagens Pharma fået godkendt behandling med lægemidlet Orkambi til behandling af cystisk fibrose. Og det til trods for, at Koordineringsrådet for ibrugtagning af Sygehusmedicin (KRIS) endnu ikke har godkendt behandlingen, der koster i omegnen af 2 mio. kr. om året per patient.

Dermed betaler hospitalerne i første omgang selv for behandlingen. For i Region Midtjylland betaler regionen først, når behandlingen er godkendt af KRIS, mens 80 pct. af omkostningerne dækkes i Region Hovedstaden, når et middel er godkendt af KRIS.

"Det er patienter, der er så syge, at de kan ikke vente, og derfor har hospitalet sagt, at det vil betale i mellemtiden," siger Rune Weis Næraa,  ledende overlæge på Børneafdeling A, som Center for Cystisk Fibrose hører under på Aarhus Universitetshospital, til Dagens Pharma.

Men hospitalerne venter fortsat på selve medicinen, idet  det amerikanske firma bag Orkambi, Vertex Pharmaceuticals, har svært ved at levere behandlingen, da det endnu ikke har nogen europæiske leverandører. Hospitalerne håber dog, at det kan blive leveret i denne uge.

Netop Orkambis høje pris har tidligere ført til bekymring for konsekvenserne af ibrugtagningen for den danske sundhedsøkonomi.

Cystisk Fibrose Foreningen har tidligere meldt ud, at op til 75 pct. af de 470 danske CF-patienter kan have gavn af Orkambi. Men ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, vil medicinen føre til nye nedskæringer i regionerne.

 Regioner opgiver krav om hårdere prioritering

 Sundhedsminister: Der skal være råd til ny medicin

 Stor bekymring over prisen på nyt fibrosemiddel

 Vertex får godkendt potentiel multi-blockbuster mod cystisk fibrose 

Mere fra MedWatch

Biontech-direktører: Derfor måtte Afrika vente på coronavacciner

Tyske Biontech vil bruge de mange corona-milliarder på at hjælpe lande i Afrika med at komme både coronavirus, malaria og turberkulose til livs, men alligevel stod kontinentet langt nede i køen, da de første coronavacciner skulle distribueres. MedWatch har spurgt hvorfor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier