MedWatch

Stor bekymring over prisen på nyt fibrosemiddel

Et amerikansk selskab fik i starten af juli godkendt et nyt lægemiddel mod cystisk fibrose, som er blevet spået multi-blockbusterpotentiale. Midlet kan finde vej til danske patienter i den nærmeste fremtid, men det enorme prisskilt på medicinen vækker stor bekymring.

Foto: Colourbox

Et nyt, revolutionerende lægemiddel mod gensygdommen cystisk fibrose (CF) kan inden for et år blive godkendt til brug i Danmark.

Orkambi, som lægemidlet hedder, er netop blev godkendt i USA. Det er udviklet af Vertex Pharmaceuticals og analytikerestimater har peget på, at det kan opnå et årligt salg på 3,42 mia. dollars i 2018, mens en enkelt analytiker spår et topsalg på 5,9 mia. dollars – eller næsten 40 mia. kr.

 Vertex får godkendt potentiel multi-blockbuster mod cystisk fibrose 

Det kan give patienter med sygdommen håb om at leve længere, men behandlingen ventes at komme til at koste to millioner kroner om året per patient, skriver Dagbladet Information.

Hvis det som ventet også kommer til Danmark, vil det lægge enormt pres på regionerne, der skal spare flere milliarder kroner på medicinområdet i 2016.

Ifølge Cystisk Fibrose Foreningen kan op til 75 procent af de 470 danske CF-patienter have gavn af Orkambi. Men ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, vil medicinen føre til nye nedskæringer i regionerne.

"Med mindre Folketinget kommer med en særbevilling eller en højere vækstramme, må regionerne finde pengene gennem nedskæringer. En sygeplejerske koster en halv million kroner om året - så kan du jo selv regne ud, hvor mange stillinger, der skal nedlægges for at hente pengene ind," siger Kjellberg til Information.

"En torpedo" der rammer

Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, vil Orkambi blive godkendt til behandling i Europa inden for tre til seks måneder.

Herefter vil det højst sandsynligt blive godkendt i Danmark af Koordineringsrådet for Ibrugtagning af Sygehusmedicin (Kris) i Danske Regioner, fordi der i dag ikke findes alternativ medicin til CF-patienter.

"I tilfældet Orkambi er der slet ingen alternativer, ingen anden medicin, selv om effekten måske ikke er så stor, som vi kunne ønske os. Og de her børn og unge med cystisk fibrose, de står foran en urimelig kort levetid. Og dertil er det et urimeligt skidt liv, de stakkels mennesker har - og deres forældre også. Det er et svært dilemma," siger overlæge Jens Ersbøll, som også er medlem i Kris.

Ifølge en rundringning foretaget af TV2 i sidste uge, skal regionerne spare to milliarder kroner på sundhedsbudgetterne i 2016, hvilket især skyldes stigende udgifter til dyr sygehusmedicin.

Vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, kalder det nye lægemiddel en 'torpedo', der ramler ind i regionernes igangværende spareøvelser.

 Tidligere ’hepatitis-konge’ dropper hepatitis 

 Fierce: Top 20 over orphan drugs i 2018 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier