Kronvidne kan ændre sag om kursmanipulation i Neurosearch

NeuroSearchs tidligere medicinske chef Dieter Meier har brudt sin tavshed i den verserende sag om kursmanipulation i selskabet. Og det kan få stor betydning, mener forsvarsadvokat.
Foto: Neurosearch/PR
Foto: Neurosearch/PR
Af NICOLAI VORRE

Endnu et kapital bliver nu tilføjet den sag om grov kursmanipulation, som Bagmandspolitiet tidligere i år anlagde mod NeuroSearch og selskabets tidligere direktør Flemming Pedersen.

En af sagens helt centrale personer, tidligere medicinske chef Dieter Meier, har således brudt den tavshed, som han hidtil har pålagt sig selv, ved at vidne over for Bagmandspolitiet.

Det erfarer MedWatch fra kilder, som kan fortælle, at Dieter Meier i afhøringen har taget skylden for anklagens kerne - en urigtig meddelelse om testresultater for NeuroSearch’ lægemiddel Huntexil, som blev udsendt i 2010.

I Bagmandspolitiets anklageskrift, som blev lagt frem i slutningen af i juli i år, peges der på Flemming Pedersen, direktør i NeuroSearch på daværende tidspunkt, som den ansvarlige for fejlen.

Men ved offentliggørelsen af anklageskriftet havde Dieter Meier endnu ikke forklaret sig i sagen.

Blev fyret efter fejl

Dieter Meiers nyfundne åbenhed over for politiet er opsigtsvækkende.

Dels fordi han hidtil ikke har villet udtale sig, men også fordi han internt blev udpeget som syndebuk, da NeuroSearch i 2010 udsendte meddelelsen om gode resultater for lægemidlet Huntexil, som senere viste sig at være ukorrekte.

Den positive meddelelse fik selskabets aktie til at stige med over 100 pct. på kort tid, men NeuroSearch måtte tre måneder senere indrømme fejlen i en korrektion. Det betød et markant kursfald, og Dieter Meier, som havde ansvaret for testene af Huntexil, blev fyret.

Det er netop udsendelsen af den urigtige meddelelse, som Bagmandspolitiet har betegnet som særlig grov kursmanipulation.

Henrik Helmer Steen, vicestatsadvokat ved Bagmandspolitiet, har siden forklaret, at man hos anklagemyndigheden er af den holdning, at det var Flemming Pedersen, som var meget ivrig efter at få den urigtige meddelelse ud, og at han ”bl.a. presser den medicinske direktør (Dieter Meier, red.) til at se, om man ikke kan få noget positivt ud af det,” som Helmer Steen har udtrykt det i Børsen.

Forsvaret er styrket

Flemming Pedersens advokat, Peter Martin Blinkenberg fra Blinkenberg Strafferetsadvokater, bekræfter, at der er foretaget afhøringer efter offentliggørelsen af sagens anklageskrift.

Men han ønsker hverken at be- eller afkræfte, at der skulle være tale om Dieter Meier.

”Det er rigtigt, at der fra Bagmandspolitiets side er foretaget nogle efterforskningsskridt, siden anklageskriftet blev lagt frem. Og det, som her er kommet frem, styrker helt klart vores opfattelse af, at Flemming Pedersen ikke har gjort noget forkert i sagen,” siger han.

Flemming Pedersen skiftede kort efter miseren om den falske meddelelse til et større job som finansdirektør i allergivirksomheden ALK. Her er han trods den verserende sag stadig aktiv.

Læs også: Bagmandspolitiet: Afhøring får os ikke til at droppe NeuroSearch-sag

Nægter sig skyldig

NeuroSearchs advokat, Hans Jakob Folker fra Kromann Reumert, ønsker ikke at tale om konkrete detaljer i sagen.

“Vi er ved at forberede vores forsvar i sagen, som vi selvfølgelig stadig nægter os skyldig i. Og lige nu kan vi ikke sige så meget mere,” siger han.

Han bekræfter dog oplysningerne om, at der siden offentliggørelsen af sagens anklageskrift er foretaget yderligere afhøringer i sagen.

“Og det er min opfattelse, at det i hvert fald ikke har svækket os,” siger Hans Jakob Folker uden at ville uddybe yderligere.

Fængselsstraf og job på spil

Udfaldet af sagen kan få afgørende betydning, ikke mindst for Flemming Pedersen.

I anklageskriftet lægger Bagmandspolitiet således op til, at Flemming Pedersen i tilfælde af skyld bliver idømt fængselsstraf, ligesom han mister retten til at stifte eller være direktør i et selskab. I det tilfælde vil han således ikke længere kunne varetage sit job som finansdirektør i ALK.

Flemming Pedersen vil i tilfælde af skyld desuden blive pålagt at tilbagebetale ca. 214.000 kr., som han tjente på salg med aktier i perioden mellem den urigtige meddelelse og korrektionen.

For NeuroSearch vil der i tilfælde af skyld blive tale om en bødestraf. 

Der er afsat ni retsdage til sagen, som begynder den 12. maj næste år og ventes afsluttet 3. juli.

Dieter Meier arbejder i dag hos det østrigske medicinalselskab EVER Neuro Pharma, hvor han gennem sin personlige assistent oplyser til MedWatch, at han ikke ønsker at sige noget om sagen.

 Tiltale volder NeuroSearch problemer

 NeuroSearch raser mod Bagmandspolitiet

 Tidligere topchef tiltalt for kursfusk i NeuroSearch

 Mulig retssagsbombe under Neurosearch 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også