Bestyrelsesformand: Jeg stiller de dumme spørgsmål

Kan man være bestyrelsesformand i et selskab, hvor man til tider ikke forstår, hvad produkterne egentlig kan? Ja, mener bestyrelsesformanden i genanalyseselskabet Exiqon, der endda ser fordele i det i forhold til potentielle investorer.
Foto: Exiqon
Foto: Exiqon

De fleste vil nok undre sig over, hvordan den tidligere ordførende direktør i Nordea, Thorleif Krarup, egentlig er endt som bestyrelsesformand i genanalyseselskabet Exiqon. Selv indrømmer han, at han og til ganske enkelt ikke forstår, hvad selskabet topchef Lars Kongsbak fortæller ham i forbindelse med eksempelvis produktudvikling.

Men det er heller ikke det, der er hans fornemmeste opgave som bestyrelsesformand i selskabet, fortæller han i et interview med MedWatch.

Thorleif Krarup blev bestyrelsesformand i Exiqon i forbindelse med børsnoteringen af selskabet tilbage i 2006. De venturefonde, der bragte selskabet frem til børsnoteringen, kom ganske enkelt og spurgte ham.

”Jeg vil ikke sige, at det var uden betænkelighed, for når jeg kiggede ned over de ting, som Exiqon laver, så må jeg indrømme, at det ikke lige lå til mit højreben rent fagligt. Set med min baggrund er det ganske komplicerede produkter, og det fortalte jeg også til de daværende ejere,” siger Thorleif Krarup til MedWatch.

Krav om stor indflydelse

Han fortalte ventureinvestorerne, at de langt fra skulle forvente, at han som tidligere bankdirektør skulle kunne gå ind og hverken drive en produktudvikling eller en kommercialisering. Hans opgave blev, og er det stadig i dag, i stedet for at tilføre virksomheden et ledelsesmæssigt synspunkt på, hvordan man driver netop en børsnoteret virksomhed med de krav og regler, som det nu engang medfører.

”Jeg har aldrig nogensinde foregivet, at jeg skulle have stor forstand på, hvad Exiqon går og laver, men jeg bilder mig da ind, at jeg har lært noget om det igennem de sidste 6-7 år,” siger Thorleif Krarup.

I dag sker det med jævne mellemrum, at adm. direktør Lars Kongsbak viser Thorleif Krarup et produkt, som topchefen mener, er helt fantastisk.

”Når han så prøver at forklare mig dets egenskaber, må jeg sige en gang mere, Lars. Der tror jeg faktisk, i en meget akademisk drevet virksomhed som Exiqon, det kan være en fordel med en bestyrelsesformand, som også stiller de dumme spørgsmål,” siger Thorleif Krarup.

Han ser det samtidig som en fordel, at han kan stille de spørgsmål, som eksempelvis institutionelle investorer også kunne finde på at stille.

”Hvis vi ikke kan forklare investorerne, hvad vi går og laver, så får vi heller ikke penge eller opbakning til selskabet,” som Thorleif Krarup udtrykker det.

Nordiske profiler

Selv ser Thorleif Krarup sin fornemmeste opgave at være sparringspartner på det, han definerer som ”det almindelige ledelsesniveau", være investorernes repræsentant i forhold til at stille ledelsen de rigtige spørgsmål og endeligt at sørge for, bestyrelsen har de rigtige kompetencer.

I dag består bestyrelsen, udover Thorleif Krarup selv, af svenske Erik Walldén, danske Michael Nobel samt norske Per-Wold Olsen. Sidstnævnte er i øvrigt også bestyrelsesformand i høreapparatproducenten GN Store Nord.

Ifølge Thorleif Krarup har han valgt netop de tre til bestyrelsen, fordi de hver især repræsenterer kompetencer, som han ikke selv har kræfter til at opbygge, men som er afgørende for Exiqons videre udvikling.

”Erik Walldén har selv været CEO i opstartsvirksomheder og børsnoterede selskaber og kender produkterne og konkurrenterne og kan give et væsentligt bidrag på det område.

Per Wold Olsen har erfaring fra primært det amerikanske marked, hvor han i mange år var i topledelsen i Merck. Da Exiqon er meget afhængig af, at vi kan udnytte potentialet på det amerikanske marked, føler jeg, det er meget vigtigt, at vi har en, som kender netop det marked. Det er hans opgave.

Michael Nobel har været ventureinvestor i en årrække og forstår den basisteknologi, som Exiqon hviler på,” forklarer Thorleif Krarup om årsagen til valget af lige netop de tre.

Udover at være bestyrelsesformand i Exiqon, sidder Thorleif Krarup også i bestyrelsen i både Lundbeckfonden, medicinalselskabet Lundbeck og allergikoncernen ALK, hvor han tidligere også har været formand.

 Eks-finansboss magtfuld i life science  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også