Novo Nordisk tavs om tabt kæmpekontrakt

Det danske medicinalselskab venter til kvartalsmeddelelsen med at vurdere fremtiden og indflydelsen fra begivenheder som den, der tirsdag fik kursen til at dale.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR

En kontrakt, der vurderes at stå for en betydelig del af Novo Nordisks volumener i USA, er faldet ud af den danske medicinalkoncerns hænder og over i storkonkurrenten Eli Lillys favn.

Det drejer sig om en kontrakt med det amerikanske selskab Express Script, der er den største forvalter af apoteksydelser. Men Novo Nordisk har kun få kommentarer til den tabte kontrakt, der har fået aktiekursen til at dykke med 3 pct.

"Det er en stor kontrakt, ligesom den vi vandt sidste år. Det er en af de store kontrakter på markedet, og det er fuldstændig korrekt, at vi har tabt den," siger Mike Rulis, kommunikationsdirektør i Novo Nordisk, til MedWatch.

Han henviser til en insulinkontrakt fra CVS Caremark, som Novo Nordisk fik sidste år, og som gjorde, at koncernen vandt 1-2 pct.point på markedsandelen i USA. Kontrakten med Express Script kan give storkonkurrenterne Eli Lilly og Bristol-Myers markedsandele tilbage i samme målestok, har analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen vurderet over for Ritzau Finans.

Venter til regnskabet

Hvad betyder det for Novo Nordisk?

"Vi går ikke ind og kommenterer på, hvad det betyder i praksis og på markedsandeltab. Vi giver i forbindelse med vores kvartalsmeddelelser vores bedste bud på, hvordan forretningen vil se ud fremover. Der vil sådan noget som det her og andre vigtige begivenheder i kvartalet indgå, men ikke kommentarer på enkeltkontrakter, hvad enten vi vinder eller taber," svarer Mike Rulis.

Tredjekvartalsregnskab fra Novo Nordisk kommer til oktober. Kontrakten vurderes af Handelsbanken til at stå for 15-20 pct. af det tilskudsberrettigede salg i USA (US PBM), og USA udgør 50 pct. af Novos insulin-salg. Tabet ses at have en negativ effekt på indtjeningen per aktie på 5 pct. i 2014.

Vil I tage kampen op prismæssigt og forsøge at vinde kontrakten tilbage?

"Det vil vi ikke begynde at udtale os om," siger Mike Rulis.

Vurdering fra sag til sag

Hvorfor har I ikke været ude med nyheden på fondsbørsen, eftersom den har fået kursen til at falde?

"Det har vist sig at påvirke kursen, men det er altid en overvejelse, som man bør gøre sig, når man opfatter en enkeltbegivenhed som værende materiel. Vi kommenterer som sagt på de længerevarende fremtidsudsigter i forbindelse med kvartalsmeddelelsen," fortæller Mike Rulis.

 Sydbank: Kontraktab koster lidt på markedsandelen 

 ABM: Presset konkurrent bider fra sig

 Bank: Novo taber vigtig kontrakt .

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også