MedWatch

ALK-optakt: Salget står i stampe

Ærkerivalens nyaflagte regnskabstal indikerer, at danske ALK Abello sammen med resten af branchen oplever en dæmpet vækst i 2013, mener analytiker.

Foto: ALK-Abelló / PR

Et par svage pollensæsoner og krisen i Sydeuropa gør det svært for ALK-Abelló at løfte sin kerneforretning. ALK's franske konkurrent Stallergenes leverede i første halvår en fremgang i sit salg af allergivacciner på bare 1,3 pct., og bedre tegner det ikke for ALK, når selskabet gør status for andet kvartal onsdag morgen, kort før børshandelen starter.

"Regnskabet fra Stallergenes indikerer en dæmpet vækst i branchen," konstaterer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

Han venter en tilbagegang i salget af ALK's injektionsbaserede vacciner på 3 pct. til 211 mio. kr. i andet kvartal, og er dermed på linje med markedsforventninger om et salg på 213 mio. kr., ifølge SME Direkt. Salget af de dråbebaserede vacciner venter analytikerne vil være uændret 163 mio. kr., mens salget af ALK's tabletbaserede græsallergivaccine Grazax formentlig er steget en anelse til 62 mio. kr. fra 59 mio. kr. i andet kvartal sidste år.

Ud over den økonomiske krise slås ALK med ændrede tilskudsregler i Holland, som "øger den andel, patienterne selv må betale for deres vacciner. Til gengæld skal der gerne være et lyspunkt at finde på det franske marked, hvor ALK sidste år indgik et markedsføringssamarbejde med den amerikanske medicinalkæmpe Merck.

Analytikerne venter i øvrigt fremgang i salget af ALK's egen adrenalinpen, Jext. Sidste år var første fulde år på markedet for Jext, og væksten bør nyde godt af, at ALK mod slutningen af sidste år fik produktion af adrenalinpennen op i fulde omdrejninger, så efterspørgselen på alle markeder kunne imødekommes.

Håber på den brede palet

Samlet venter analytikerne for kvartalet en koncernomsætning på 505 mio. kr. og et underskud på bundlinjen på 31 mio. kr.

Regnskabsresultaterne er dog ikke analytikernes primære fokusområde, når det kommer til ALK.

"Noget af det, der tæller for ALK, vil være, hvis det kan få godkendt en bred palet af tabletter til behandling af allergier, som græs, ragweed og husstøvmider. Det er vigtigt, fordi allergikere ofte har flere forskellige allergier," konstaterer Søren Løntoft Hansen.

I USA har den amerikanske partner Merck tidligere i år indsendt markedsføringsansøgning til myndighederne for tabletterne mod græs- og ragweedallergi. Samtidig har der været positivt pipelinenyt fra Europa, hvor ALK-Abelló med succes har afsluttet fase 3-studier, Merit og Mitra, med sin tablet mod husstøvmideallergi.

I forbindelse med regnskabspræsentationen på onsdag, vil ALK-Abelló da også fokusere på hovedresultaterne af Merit og Mitra. Studierne giver grundlag for en en registreringsansøgning i Europa næste år. I USA forbereder partneren Merck et fase 3 studie med husstøvmidetabletten med henblik på, at få tabletten på markedet her, og i Japan er partneren Torii i færd med fase 2/3-studier med tabletten.

 Manglende pollen koster ALK-konkurrent dyrt 

 To positive i streg for ALK 

 ”Det er en god gave at få midt i sommerferien”

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier