Lundbeck øger forventningerne

Den danske medicinalkoncern Lundbeck løfter forventningerne til helåret, efter at stort set alle produkter har overrasket positivt i andet kvartal. Omsætning og EBITDA ligger over analytikernes forventninger. (opdateret 08:11)
Foto: Lundbeck, PR
Foto: Lundbeck, PR
BENJAMIN WERNER CHRISTENSEN & STEFAN SINGH KAILAY

Medicinalkoncernen Lundbecks omsætning for andet kvartal lander på 3.536 mio. kr. og er dermed på niveau med samme periode sidste år. Koncernen, der er specialiseret i hjernesygdomme,  løfter forventningerne til resultatet for hele 2013, hvor Lundbeck nu forventer en EBIT på 1,3-1,7 mia. kr. mod tidligere 1,2-1,7 mia. kr.

Samtidig løfter selskabet også forventningerne til toplinjen for hele 2013, der nu ventes at lande på 14,6-15 mia. kr. mod tidligere 14,4-15 mia. kr.

“Jeg er yderst tilfreds med Lundbecks overordnede resultat i 1. halvår og især med den fortsat høje vækst i salget af vores nye produkter, hvilket får os til at øge vores forventninger til helåret og bekræfter, at den langsigtede strategi for Lundbeck er på rette kurs," udtaler topchef Ulf Wiinberg i en meddelelse.

Skuffende bundlinje

Bundlinjen er dårligere end ventet og viser et minus på 502 mio. kr. mod et underskud på 85 mio. kr. for samme periode sidste år. Det hører dog med, at Lundbecks resultat indeholder en bøde på 700 mio. kr., som selskabet tilbage i juni fik af Europa-Kommissionen som følge af ulovlige aftaler med kopiproducenter. Lundbeck er uenig i dommen og ventes fortsat at anke den. Derudover har Lundbeck nedskrevet produktrettighederne med 210 mio. kr. på skizofrenimidlet Sycrest. Det skyldes ifølge koncernen, at salget fortsætter med at skuffe.

Generelt skal man ikke lægge så meget i, hvordan Lundbecks indtjening ser ud på fra kvartal til kvartal. Det skyldes, at selskabets indtjening svinger ganske meget fra kvartal til kvartal alt efter, hvornår lanceringsomkostninger samt udgifter til de store kliniske studier bliver bogført. I år er der allerede på forhånd varslet store omkostninger til lancering af nye lægemidler.

Fald i vigtigt salg

Der var på forhånd lagt op til, at salget af depressionsmidlet Ebixa ville falde ganske markant i andet kvartal som følge af konkurrence fra kopiprodukter på blandt andet det spanske og engelske marked. Salget af Ebixa faldt til 559 mio. kr. mod 696 mio. kr. for samme periode sidste år, svarende til et fald på 20 pct.

Salget af Ebixa forventes dog først at falde drastisk i tredje kvartal, hvor Lundbeck får konkurrence på det store franske marked, hvilket ifølge medicinalanalytiker i Nordea, Michael Novod, vil betyde et større fald i salget end i andet kvartal.

Overrasker positivt

Derfor var der på forhånd lagt op til, at særligt salgsudviklingen i yderligere tre produkter ville være genstand for stor opmærksomhed. Det drejer som Xenazine mod den arvelige sygdom Huntingtons samt de to epilepsimidler Sabril og Onfi.

Alle tre produkter viser gode takter i andet kvartal, hvor salget er øget med henholdsvis 34 pct., 62 pct. og 11 pct. Samlet tegner de tre produkter sig for samlet salg på 633 mio. kr. med Xenazine som det klart bedst sælgende med 372 mio. kr.

Selskabets andet storsælgende depressionsmiddel Cipralex/Lexapro overrasker også positivt med et samlet salg i andet kvartal på 1.511 mio. kr., svarende til en stigning på 4 pct.

"Vi har i halvåret fortsat vores geografiske ekspansion ved igen at øge salget i USA og Internationale Markeder, som er strategisk vigtige vækstmarkeder for os. I USA steg vores salg – fraregnet Lexapro - 23 pct. til 1,2 mia. kr. trukket af fremgang for både Xenazine, Sabril og Onfi. Væksten i Internationale markeder på 14 pct. er drevet af Japan, Canada og Kina," udtaler Anders Götzsche, koncernfinansdirektør i Lundbeck.

Lexapro løb tilbage i 2012 af patent på det vigtige amerikanske marked, hvilket alene har kostet selskabet omkring 2 mia. kr. på omsætningen. I Europa sælges midlet under navnet Cipralex, og her udløber patentet på samtlige europæiske markeder i tredje kvartal 2014.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også