MedWatch

FDA afviser risiko ved Novos milliardsællert

De amerikanske sundheds-myndigheder, FDA, er på bølgelængde med deres europæiske kolleger fra EMA. Der er ikke forhøjet risiko for kræft i bugspytkirtlen ved brug af GLP 1-lægemidler som Novo Nordisks storsællert Viztoza.

Foto: Novo Nordisk

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, er enige med deres europæiske kolleger fra EMA om, at der indtil videre ikke kan spores forhøjet risiko for kræft i bugspytkirtlen ved brug af såkaldte GLP 1-lægemidler (GLP-1-analoger og DPP-4-hæmmere, red.), der blandt andet inkluderer Novo Nordisks storsælgende produkt i klassen - Victoza. Det skriver Pharmalive.

FDA har foretaget undersøgelser af GLP-1-baserede midler, herunder Novo Nordisks Victoza og amerikanske Bristol-Myers' Byetta og Bydureon, efter at en forskergruppe fremlagde studier, der antydede en sammenhæng mellem brugen af lægemidlerne og betændelse i bugspytkirtlen, der potentielt kan udvikle sig til kræft.

 Novo: Al tvivl banket i jorden

Ingen beviser

Undersøgelserne har dog ikke fundet noget bevis for, at GLP-1-lægemidlerne skulle øge risikoen for kræft. Dermed lægger de amerikanske myndigheder sig op ad EMA's (det europæiske lægemiddelsagentur, red.) udmelding fra sidste uge.

 Myndigheder afviser kræftrisiko ved Novo-middel 

"FDA tilslutter sig EMA's konklusioner vedrørende de potentielle effekter på af GLP-1-baserede behandlinger på bugspytkirtlen," skriver FDA ifølge Pharmalive i en meddelelse.

De amerikanske myndigheder vil dog følge fortsatte studier af data for kræft i bugspytkirtlen på vegne med EMA, der i sidste uge kunne fortælle, at to uafhængige studier af bivirkningerne med GLP-1-baserede lægemidler er undervejs, og resultatet af det første, der er finansieret af Europa-Kommissionen, ventes at blive præsenteret i foråret 2014.

"FDA's gennemgang vil blive fortsat, da der bliver samlet data for betændelse og kræft i bugspytkirtlen i forbindelse med forsøg med hjerte-kar-tilfælde ved brug af denne type lægemiddel," skriver FDA ifølge hjemmesiden i en meddelelse.

De undersøgte midler i klassen omfatter blandt andre: Victoza (Novo Nordisk), Byetta og Bydureon (Bristol-Myers Squibb), Lyxumia (Sanofi og Zealand Pharma), Januvia og Janumet (Merck), Tradjenta (Boehringer Ingelheim) og Galvus (Novartis).

Mere fra MedWatch

Læs alt om Lundbecks kvartalsregnskab

Lundbeck kommer ud af andet kvartal med en prangende økonomi, men et fejlet studie med Vyepti i Kina løber med opmærksomheden hos investorerne. Medicinalselskabet er endnu engang blevet sagsøgt i USA.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier