Novo: Al tvivl banket i jorden

Novo Nordisk mener, at bekymringer om forøget risiko for kræft i bugspytkirtlen ved brug af GLP-1-analogerne indtil videre er ude af billedet, nu hvor det europæiske sundhedsagentur heller ikke kan se en sammenhæng. Agenturet er ikke helt så skråsikker.
Foto: DAGØ JAN
Foto: DAGØ JAN

De europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, ser ingen fare for alvorlige bivirkninger gennem behandling af diabetes med såkaldte GLP-1-baserede lægemidler, herunder Novo Nordisks storsælgende produkt i klassen, Victoza.

Det glæder selvfølgelig Novo Nordisk, der i de seneste måneder været i vælten i medierne og i lægefaglige kredse, som har rejst markant tvivl til sikkerheden bag de GLP-1-baserede lægemidler.

Er al tvivl banket i jorden nu omkring forøget risiko for kræft i bugspytkirtlen?

"På baggrund af alle de data, der er tilgængelige i dag, er der intet, der tyder på, at der skulle være en forøget risiko. Det er de data, som EMA konkluderer på. Så på det foreliggende grundlag: Ja," siger Mike Rulis, kommunikationsdirektør i Novo Nordisk til MedWatch.

Er der ikke noget, man mangler at opklare omkring risikoen?

"Nej. Men du kan sige, at jo flere år der går, jo flere data har man. Der foregår nogle langtidsstudier, blandt andet vores eget store studie, som vil give endnu mere vished, når de data kendes om tre år."

Ingen endelige konklusioner

I EMA's rapport om emnet varsler agenturet dog, at der ikke kan drages endelige konklusioner, og at der er flere studier på vej.

"Med hensyn til kræft i bugspytkirtlen indikerer data fra kliniske studier ikke en øget risiko ved disse lægemidler. Gruppen af hændelser er dog for lille til at drage endelige konklusioner. På grund af deres virkningsmekanisme er der stadig nogle usikkerheder i forhold til den langsigtede effekt af disse lægemidler på bugspytkirtlen, og mere dataindsamling er undervejs," skriver EMA.

I Europa omfatter de undersøgte midler i klassen blandt andre: Victoza (Novo Nordisk), Byetta og Bydureon (Bristol-Myers Squibb), Lyxumia (Sanofi og Zealand Pharma), Januvia og Janumet (Merck), Tradjenta (Boehringer Ingelheim) og Galvus (Novartis).

Læs EMA's skriv her.

 Myndigheder afviser kræftrisiko ved Novo-middel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også