Har patienten risiko for Alzheimers?

En speciel algoritme for biomarkører, som er udviklet af japanske Takeda og dennes partner Zinfandel, har vist sig i stand til at forudsige risikoen for, at patienter udvikler tidlige tegn på Alzheimers sygdom.
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Takeda og Zinfandel Pharmaceuticals har offentliggjort data fra et nyt studie, som viser effekten af en ny algoritme - en matematisk opskrift - for såkaldte biomarkører til at evaluere patienters risiko for at udvikle nedsat hjernefunktion i forbindelse med Alzheimers sygdom. Det oplyser det japanske selskab i en pressemeddelelse.

Kort sagt er en biomarkør et stof som afslører en bestemt biologisk tilstand. Inden for medicinalverdenen bruges disse markører f. eks. til at afsløre en bestemt sygdom eller lidelse. Og det er altså også tilfældet for Takeda og Zinfandel-studiet, som gik under det mundrette navn “Performance of a Genetics-Based Biomarker Risk Algorithm to Support a Clinical Trial to Delay Onset of Mild Cognitive Impairment (MCI) Due to Alzheimer’s disease (AD)”.

Studiet sammenlignede selskabernes algoritme for genbaserede biomarkører, med to andre slags biomarkører, der er baseret på henholdsvis billedteknologi og rygmarvsvæske. Her leverede Takeda og Zinfandels løsning langt bedre resultater i forhold til at forudsige de tidlige tegn på Alzheimers end de andre biomarkører.

Man vil nu undersøge algoritmens evne til at forudsige risikoen for, at patienter udvikler tidlige symptomer på sygdommen i form af nedsat hjernefunktion i løbet af en periode på 5 år i et nyt fase 3-studie, oplyser Takeda.

 Nyt Lundbeck-middel viser gode takter 

 Så udfordrende er vejen mod Alzheimers-lægemidler 

 Så langt er Lundbeck med Alzheimers-vaccinen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også