"Det er rart at få kvantificeret, hvor meget bedre vi er"

Novo Nordisk vil nu slæbe det konkurrerende diabetes 2-middel Lyxumia fra Sanofi i ringen mod selskabets egen Victoza. Forskningsdirektøren er mildest talt sikker om udfaldet.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR
Af Ritzau Finans

Novo Nordisk vil nu forsøge at føre bevis for, at diabetes 2-midlet Victoza er bedre end Lyxumia fra Sanofi. Efter Lyxumia er blevet tilgængeligt på apoteker på enkelte europæiske markeder, er det blevet muligt for Novo Nordisk at skaffe stoffet, så der kan gennemføres et direkte sammenligningsstudie mellem Victoza og Lyxumia.

"Studiet er nærmest i gang. Mange af vores markedsføringsfolk siger, at det er uinteressant, fordi alle ved, at Lyxumia er dårligere end Victoza. Men jeg vil gerne have det lavet, for det er rart at få kvantificeret, hvor meget bedre vi er," siger Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen til Ritzau Finans.

Lyxumia, der er opfundet af danske Zealand Pharma, blev tidligere i år lanceret i Europa som et GLP-1-middel med primær effekt på blodsukkerkontrollen efter måltider.

Novo kritiserer studie

Det betyder ifølge Sanofi, at Lyxumia passer godt sammen med langtidsvirkende insulin og Sanofis Lantus. For at bakke markedsføringsargumentet op har Sanofi gennemført et sammenligningsstudie mellem Lyxumia og Victoza, der viser, at Lyxumia har større effekt på blodsukkeret efter et måltid. Studiet kritiseres dog af Novo Nordisk.

"Sanofi har kun lavet et lille kort studie, hvor de har målt måltidsblodsukkeret efter et måltid. Havde de målt måltidsblodsukker over tre måltider - og det er det, der er det vigtige, da der ikke er et måltid, der er vigtigere end andre - så ved jeg godt, hvad de havde fundet. Så reelt har de undladt at lave åbenlyse, komparative studier med Victoza, men det laver vi," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det er langt fra første gang, at der lægges arm inden for denne klasse af diabetes-midler - de såkaldte GLP-1-midler. I forvejen har Victoza vundet opgør med GLP-1-midlerne, Albiglutid fra Glaxosmithkline samt Byetta og Bydureon fra AstraZeneca og Bristol-Myers Squibb.

Lilly tættest på

Afgørelsens time nærmer sig også i et studie, det amerikanske medicinalselskab Eli Lilly gennemfører for at sammenligne Victoza med sit GLP-1-middel Bydureon. Studieresultaterne ventes i begyndelsen af næste år.

Eli Lillys mål med studiet er at vise, at Dulaglutid yder ligeså god blodsukkerkontrol som Victoza. Det kan sikre Eli Lilly et vigtigt argument i markedsføringen ud over, at Dulaglutid kun skal injiceres en gang ugentligt mod Victozas en gang dagligt.

"Dulaglutid er helt klart det stof, der målt på blodsukkereffekt er tættest på at kunne matche Victoza. Dens blodsukkereffekt er nok sammenlignelig. Der, hvor det halter, er på vægten - de har typisk næsten ingen vægtforskel mellem Dulaglutid og deres komparator og viser de en forskel er det typisk omkring et kilogram. Og der har vi altså mere robuste vægtreduktioner med Victoza. Så på vægten tror jeg, at Victoza vil være bedre end Dulaglutid. Og på blodtrykssænkning vil vi nok også være bedre," vurderer Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo Nordisk har også en GLP-1-analog til ugentlig dosering under udvikling. Den hedder Semaglutid og kan i bedste fald komme på markedet i 2017.

 Sanofi annoncerer Zealand-markedsandel

 Lilly-dir: Vores Victoza-udfordrer vil udvide markedet

 Sanofi-direktør håber at matche Victoza

 Sydbank: Victoza vil parere Lyxumias angreb 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også