MedWatch

Minister afventer godkendelse af ny koppevaccine

I kølvandet på, at de øverste chefer for hhv. Bavarian Nordic og Statens Seruminstitut her på MedWatch har givet udtryk for deres holdninger til, hvorvidt det danske beredskabslager bør indeholde Bavarians nye koppevaccine, melder Sundhedsministeriet sig nu på banen.

Foto: Colourbox

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil afvente en vaccine-godkendelse og råd fra sine rådgivere, før hun tager stilling til, om der skal  ligge en ny dansk-produceret koppevaccine på lager i tilfælde af terrorangreb med koppevirus.

Det er budskabet fra ministeren - i øvrigt få dage før, at regeringen på mandag ved partifællen handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr indvier udbygningen af koppe-producencenten, Bavarians Nordics, fabriksanlæg. Udbygningen i Kvistgård i Nordsjælland bliver ifølge biotekfirmaet Danmarks mest avancerede fabrik til produktion af biologiske lægemidler.

Bavarian Nordic producerer for øjeblikket koppevaccine for milliardbeløb til den amerikanske regering, der således har besluttet at købe en ny version, der skulle give færre bivirkninger og kunne tåles af mennesker med et mindre stærkt immunforsvar. Den amerikanske ordre er afgivet endnu før lægemidlet har afsluttet alle tre kliniske studier og godkendt.

Afventer godkendelse

Ministeriet er afventende, da vaccinen 'blot' har fået en positiv anbefaling af CHMP, den rådgivende komité under EMA, og endnu ikke en decideret godkendelse fra de europæiske tilsynsmyndigheder.

"Det er ikke aktuelt at overveje et eventuelt indkøb af den nye vaccine, så længe vaccinen ikke er godkendt. Men ministeren vil overveje spørgsmålet, hvis Sundhedsstyrelsen og Serum Instituttet måtte komme med en indstilling om, at vaccinen indkøbes til beredskabsformål," lyder det i en mail fra ministeriet.

MedWatch har i denne uge, i kølvandet af en godkendelses-anbefaling af vaccinen fra en rådgivende komité, undersøgt, hvorvidt vaccinen er på vej til Danmark.

Topchef: Kom nu politikere

Først var Bavarian Nordics topchef Anders Hedegaard på banen med en opfordring til de politiske beslutningstagere og Statens Seruminstitut (SSI) om at investere i selskabets koppevaccine, da den netop havde fået en positiv anbefaling fra de europæiske lægemiddelmyndigheders rådgivende komité.

Vaccinen har nemlig en meget mildere bivirkningsprofil end den, der for nuværende ligger på landets beredskabslager.

Derefter meldte SSI's øverste direktør Nils C. Strandberg Pedersen sig ind i diskussionen med en delvis kold skulder, fordi man endnu ikke havde dokumentation for den nye vaccines effekt i mennesker.

Vil overveje spørgsmålet

Endelig blev der fra Anders Hedegaards' side stukket en invitation ud til Niels C. Strandberg Pedersen for at kigge nærmere på data for Bavarians vaccine, som SSI-direktøren tog imod.

 Bavarian-middel får europæisk anbefaling

 Ny milliardkontrakt til Bavarian Nordic 

Mere fra MedWatch

Sundhedsaktører: Se digital sundhed som en investering

Regionerne skal have økonomiske rammer til at investere i nye digitale sundhedsløsninger, hvis danskerne også i fremtiden skal kunne få behandling af høj kvalitet, lyder det fra blandt andet Dansk Erhverv og Danske Regioner.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier