MedWatch

Fede data øger sandsynlighed for godkendelse

Det er "fede" data, som Novo Nordisks torsdag aften offentliggjorde fra fase 3a-fedmestudiet med Liraglutid. Det vurderer aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank, som på baggrund af resultaterne øger sandsynligheden for en godkendelse af Liraglutid til fedmebehandling til 75 pct. fra tidligere 70 pct. Også Nordea er positive.

Foto: Novo Nordisk/PR

"Det er rigtigt fine data, som Novo Nordisk præsenterer. Jeg hæfter mig ved, at man er i stand til at vise et vægttab i forhold til kropsvægten, som overmatcher Belviq fra Arena Pharmacheuticals, og man kommer ind på linje med effekten fra den anbefalede dosis for midlet Qsymia fra Vivus," siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Han henviser til, at behandlede med Liraglugid (i kombination med diæt og motion) opnåede et gennemsnitligt vægttab på 8,0 pct. mod 2,6 pct. for deltagere, der fik placebo. Til sammenligning har resultater med Belviq vist en vægtreduktion på 6 pct., mens den anbefalede dosis med Qsymia har givet en vægtreduktion på 7,8 pct.

"Så egentlig er det på linje med det bedste fedmemiddel på markedet, i hvert fald med den anbefalede dosis på Qsymia. De kommer ikke helt op på det samme niveau som med den højeste dosis med Qsymia, hvor der ses en vægtreduktion på 9,8 pct., men der er så også tale om et dosisniveau, der som udgangspunkt ikke er anbefalet og er forbundet med ret store bivirkninger," siger Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk matcher, i forhold til mellemdosis for Qsymia, med hensyn til andelen af personer, som taber mindst 5 pct. af kropsvægten og også andelen, som taber mindst 10 pct. Andelen, der opnåede et vægttab på mindst 5 pct., var 64 pct. for liraglutid og 27 pct. for placebo. Og andelen, der opnåede et vægttab på mindst 10 pct., var 33 pct. for liraglutid og 10 pct. for placebo.

"Derudover hæfter jeg mig ved, og det er meget væsentligt, at næsten 70 pct. af de personer, der havde prædiabetes, med Liraglutid faktisk får en normal tilstand. De går tilbage fra den her prædiabetestilstand til en normal tilstand, og det er signifikant bedre end placebo-gruppen. Det synes jeg er særdeles stærkt, og det er noget af det, som Novo Nordisk virkelig kan bruge kommercielt og måske også i forhold til at kunne opnå tilskud," siger Søren Løntoft Hansen.

Mulig godkendelse

I dagens morgenrapport er Nordea positive over for det nye studie og kalder i samme forbindelse Novo Nordisk for et af Nordeas foretrukne selskaber.

"Vi hæfter os ved, at andelen af patienter, der blev behandlet med Victoza, som opnåede et vægttab på mindst 5 pct. var hele 64 pct., mens det for placebo var 27 pct. Andelen, der opnåede et vægttab på mindst 10 pct. var 33 pct. med Victoza og 10 pct. for placebo. Det er rigtig godt, ligesom sikkerhedsprofilen også var god. Vi venter, at Novo Nordisk kan indsende registreringsansøgning i slutningen af året. Anbefalingen stærkt køb fastholdes her til morgen af Nordea Markets," skriver banken.

Også Søren Løntoft er positiv over for en snarlig godkendelse. Dataene bekræfter ifølge analytikeren de rigtigt positive data, som blev præsenteret i fase-2. Det store spørgsmål er, om Novo Nordisk ved en godkendelse vil være i stand til at få tilskud for sit middel og derigennem opnå det helt store kommercielle potentiale.

"Det er min største usikkerhed, om man er i stand til at opnå tilskud. Men jeg vil også sige, at med de her data overholder man til fulde de kriterier, som FDA (de amerikanske sundhedsmyndigheder, red.) har sat op for godkendelse af fedmemidler, siger Søren Løntoft Hansen.

Hen henviser til, at der skal kunne fremvises en forskel på 5 procentpoint i kropsreduktion i forhold til placebo, eller også skal andelen af patienter, der taber sig 5 pct., være mindst 35 pct. og dobbelt så stor som placebo.

"Og begge de her kriterier overholder man. Dermed er man også rigtigt godt på vej til at kunne få en godkendelse, hvis sådan noget som hjertekar-bivirkninger og betændelse i bugspytkirtlen, som jo er meget oppe at vende i øjeblikket for de her GLP-1-midler, ellers taler for en godkendelse. Men de her kriterier for effekt overholder Novo Nordisk i den grad med de her data, siger Søren Løntoft Hansen.

Mere fra MedWatch

Ambu peger på rettidig omhu som baggrund for MDR-milepæl

Ambu har fået alle sine produkter godkendt efter de nye EU-regler for medicinsk udstyr trods flaskehalse og ventetid, og det skyldes ifølge medicoselskabet, at virksomheden allerede på et tidligt tidspunkt anerkendte, hvor stor en indsats det ville kræve.

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 49

Novo Nordisk Fonden giver millioner til udvikling af RNA-vacciner, Danske Regioner vil investere "massivt" i sundhedsteknologi og Ellab får smæk på 5 mio. kr. i amerikansk told-opgør. Fik du det hele med?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier