Analytiker: Novo nedprioriterer Europa

Novo Nordisk har ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen bevidst valgt en for høj Tresiba-pris i Europa for at kunne opnå høje priser på vækstmarkederne.
Foto: Novo Nordisk/PR
Foto: Novo Nordisk/PR

"Det er IRFs samlede vurdering, at der ikke er påvist klare kliniske fordele ved brug af degludec frem for NPH-insulin, glargin eller detemir som kan opveje den væsentlig dyrere behandlingspris."

Så kontant lyder dommen fra Institut for Rationel Farmakoterapi over Novo Nordisks langtidsvirkende insulinanalog Tresiba. En dom, der tager afsæt i det faktum, at Tresiba er omkring 85 pct. dyrere end Lantus.

"Når man tager en pris, som er næsten 100 pct. dyrere end eksisterende behandling, så opvejer de egenskaber, der er ved Tresiba, måske ikke helt den præmium, som man tager i Danmark og andre europæiske lande," siger Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank.

Ofrer Tresiba på alteret

Men den høje pris er ganske bevidst sat af Novo Nordisk, vel vidende at den sandsynligvis er for høj til at opnå generelt tilskud.

"Man tager den rigtig høje pris, fordi priserne i Europa er meget, meget lave, og mange markeder uden for Europa, f.eks. det kinesiske marked, sætter prisen efter en kurv af europæiske priser. Novo Nordisk vil gerne kunne tage en så høj pris som muligt på de markeder uden for Europa, så derfor ofrer man lidt Tresiba på alteret i et svært europæisk marked, og håber på at kunne få en højere pris på de andre markeder."

Men ifølge analytikeren er dommen nok alligevel ikke helt den, som Novo Nordisk havde håbet på.

Havde håbet på bedre vurdering

"Jeg tror da, at Novo Nordisk havde håbet på en bedre vurdering. Det gælder i særdeleshed i forhold til Tresibas effekt i forhold til natlig hypoglykæmi."

Tresiba har ifølge Søren Løntoft Hansen attraktive egenskaber, men instituttet har vurderet, at de ganske simpelt ikke er en prispræmie på 85 pct. værd.

"De bakker i hvert fald ikke op om, at man kan give så meget mere for den behandling på baggrund af fleksibiliteten."

Analytikeren mener, at det er vanskeligt at sige, hvilken betydning IRF's vurdering har for tilskudsscenarierne i de andre europæiske lande.

"Det er svært at sige. Nu må vi se, om Tresiba får enkelttilskud, og ikke generelt tilskud. Der er jo noget signalværdi i det, hvis man ikke får tilskud i hjemlandet."

 IRF afgiver hård dom over Tresiba

 Storbank: Markedet undervurderer Novos svagheder 

 Tror på Tresiba trods USA-nej

 ”Det er den værste mail, jeg har fået i 22 år” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også