Læger sælger aktier i henrettelsesmedicin

Lægernes Pensionskasse har solgt en aktiepost i selskabet Hospira, efter selskabet ikke ville svare på spørgsmål om leverancer af medicin til amerikanske henrettelser.
Foto: LIND OLE, Jyllands-Posten
Foto: LIND OLE, Jyllands-Posten
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Danske læger vil ikke støtte dødsstraf. Sådan lyder budskabet nu fra Lægernes Pensionskasse, der ifølge Berlingske har solgt en aktiepost på 48 mio. kr. i selskabet Hospira.

Det amerikanske medicinalselskab er det eneste medicinalselskab i dag, som sælger medicin til henrettelser på dødsgangen i USA. Det er de, fordi danske Lundbeck og senere også tyske Fresinus Kabi og israelske Teva har reguleret deres distribution af medicin for at forhindre, at den bruges til henrettelser i USA.

En manøvre, som har lagt pres på flere amerikanske stater, fordi de er ved at løbe tør for medicin til henrettelser.

Fik intet svar

Nyheden om, at Hospiras medicin bruges til henrettelser, fik tidligere på måneden Lægernes Pensionskasse til at bede det amerikanske medicinalselskab redegøre for, hvordan man fremover ville undgå denne brug af medicinen. Det kom der dog ikke noget svar på, og derfor sælger lægerne nu den mindre aktiepost.

"Beslutningen sker i overensstemmelse med pensionkassens politik for socialt ansvarlige investeringer, da Hospira efter gentagne henvendelser fra pensionskassen endnu ikke har svaret på, hvilke tiltag de gør for at ændre på distributionen med henblik på at forhindre misbrug af et lægemiddel", skriver Lægernes Pensionskasse på sine hjemmeside.

Berlingske har ikke haft mulighed for at få en kommentar fra Hospira om sagen.

 Medicintørke på de amerikanske dødsgange

 Lundbeck vil kæmpe mod brug af medicin til dødsstraf

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også