MedWatch

Lundbeck vil kæmpe mod brug af medicin til dødsstraf

Med underskrivelsen af en erklæring forpligter Lundbeck sig til at kæmpe imod at selskabets medicin bruges til at eksekvere dødsdomme. 

Foto: Lundbeck/PR - Lundbecks administrerende direktør Ulf Wiinberg

"Vi dedikerer vores arbejde med at udvikle og distribuere lægemidler til gavn for menneskeheden…,"lyder start-passagen i den erklæring, som Lundbeck onsdag som det første medicinalselskab nogensinde underskrev. Det skriver Berlingske.

Erklæringen er udarbejdet af den britiske menneskerettighedsorganisation Reprieve, som ellers har været en af medicinalkoncernens største kritikere i sagen, hvor selskabets medicin Nembutal blev brugt til at eksekvere dødsdomme i USA.

Men stemningen mellem de to har tilsyneladende ændret sig betydeligt, og samtidig med sin underskrivelse fik administrerende direktør i Lundbeck Ulf Wiinberg en pris for etisk ledelse af Reprieve. Ifølge Wiinberg er erklæringen med til at tydeliggøre, at selskabet fordømmer misbrug af sin medicin, og han stiller sig samtidig til rådighed for andre virksomheder, der oplever misbrug af sine medicinalprodukter.

Godt for brand

Til Berlingske fortæller kommunikationsekspert Henrik Byager, at Lundbeck med underskriften fremover må forvente at blive involveret i debatten om dødsstraf. Brandingekspert Martin Roll siger til avisen, at underskriften ikke er et mediestunt fra Lundbecks side.

"Jeg ser det som et positivt forsøg på at slå fast én gang over for alle selskabets mange stakeholdere, at man har ændret holdning og har en klar mening om, hvad man deltager i, og hvad man ikke deltager i, selv om det givetvis vil støde nogle aktionærer," siger Martin Roll.

Reprieve oplyser på sin hjemmeside, at det er målet af få så mange som muligt af verdens medicinalselskaber til at skrive under på erklæringen, men at man specielt går efter at få det amerikanske selskab Hospira til at gå med. Selskabet er den eneste leverandør af pancuronimum bromide, som lammer patienten og bruges i anden fase, når en fange henrettes ved dødelig indsprøjtning.

Repreives erklæring lyder i sin helhed:

"Vi dedikerer vores arbejde med at udvikle og distribuere lægemidler til gavn for menneskeheden, vi vil praktisere vores fag med samvittighed og værdighed, retten til sundhed for patienten vil være vores første overvejelse, vi fordømmer brugen af nogen af vores lægemidler i henrettelse af mennesker."

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier