Novartis i dansk offensiv med ny global forretningsmodel

Novartis Healthcare i Danmark foreslår, med udgangspunkt i koncernens globale strategi, "outcome-baserede" forretningsmodeller i Danmark.
Foto: Novartis AG
Foto: Novartis AG

Betaling på basis af patientresultater – ikke blot salg af piller.

Patentudløb, nedskæringer på sundhedsbudgetterne og udsigten til et ældre-boom verden over giver grobund for nye tanker og forretningsmodeller i life science industrien. Og en af dem, der for nylig i Wall Street Journal luftede en spændende, men svær forretningsmodel, er Novartis-koncernens CEO, Joseph Jimenez.

”Jeg er begyndt at styre vores forretning væk fra en transaktionsbaseret model, som fokuserede på det fysiske salg af lægemidler, til at levere en resultatbaseret tilgang for at tilføre værdi, der bevæger sig ud over bare pillen,” sagde han bl.a. til den amerikanske avis og tilføjede:

”Jeg tror fuldt og fast på, at virksomheder som Novartis i fremtiden vil modtage betaling på baggrund af patientresultater i modsætning til salg af piller.”

 Novartis-direktør: Vi skal ikke bare sælge piller 

Milliardomsætning i Danmark

Netop Novartis, der opererer inden for en lang række sygdomsområder, er med en milliardomsætning blandt de allerstørste udenlandske spillere i Danmark, ledet af landechef Peter Drøidal og ofte repræsenteret i offentligheden af Michael Lange, Head Public Affairs i Skandinavien.

I et interview med MedWatch i det danske hovedkvarter i Ørestaden i København påpeger Peter Drøidal, at Joseph Jimenez' strategi er en såkaldt ”outcome-baseret” tankegang, hvor fokus er på, hvad samfundet får ud af at investere i et nyt lægemiddel. En helt ny forretningsmodel.

”Man ser efterhånden i rigtig mange lande, at man går ind og samarbejder om, hvilke patienter det præcist er, der har gavn af en type medicin. Det er en delmængde af nogle patienter. Hvordan finder vi dem i fællesskab, så det offentlige kun betaler for dem, der har god gavn af medicinen? Det er den tankegang,” påpeger Peter Drøidal.

Et konkret eksempel

Novartis-koncernens topchef kommer også i Wall Street Journal med et eksempel på, hvordan denne markante ændring i tilgangen vil manifestere sig for en virksomhed som Novartis. Han siger:

”Tag for eksempel en patient, som har fået et hoftebrud efter at være blevet behandlet med Aclasta (middel fra Novartis mod knogleskørhed, red.) – vi ville så dække de relaterede udgifter for denne patient. Det er ikke en 100 pct. garanti for, at du ikke kan opleve sundhedsmæssige problemer, hvis du tager Aclasta, men det er et skridt imod at blive betalt for de positive resultater, og ikke blot den individuelle transaktion.”

Jimenez går skridtet videre, men det er ikke slået igennem i organisationen?

”Det er en vision, at virksomheden ønsker at tage mere ansvar for de lægemidler, man sælger. At vi tror på en gevinst, og hvis den gevinst ikke er der, er vi villige til ikke at tage betalingen eller være med til at finansiere efterbehandlingen.”

Men det er ikke nået ud i organisationen?

”Jo, det er det. Men det er relativt komplekst for myndigheder at tage imod det her. Så der er masser af diskussioner i mange af lande om, hvordan man deler risikoen,” påpeger landechefen.

Ifølge Michael Lange handler det rent praktisk også om, at man skal registrere patienter i patientregistre, hvor man kan trække data ud. Og det skal systemer sættes op til. Samtidig skal der også et helt andet mindset til hos køberne af en sådan ydelse fra industrien, siger de to mænd.

De tilføjer, at det er en del af Novartis' globale strategi, og at der er mange lande, hvor man ser, at myndighederne allerede er gået et skridt videre, bl.a. i Tyskland.

”Vi har ikke set så meget i Danmark endnu, men der er positive takter. Vi har besøgt Danske Regioner og forslået dem, at de skulle kigge ind på mulige samarbejdsaftaler. Det har medført, at de har bedt Amgros om at lave to pilot-cases, og det sidder Amgros og kigger på nu,” siger Michael Lange og tilføjer, at det typisk er en model, der kan bruges ved ”store innovationer” på lægemiddelfronten, ikke ved små forbedringer.

 Amgros "åben" - men skeptisk over for Novartis-udspil 

Fakta:

Novartis Healthcare A / S er en af de største af de internationale medicinalvirksomheder i Danmark:

*300 medarbejdere på hovedkontor i København (divisioner; Pharma, OTC, Animal, Sandoz og Alcon) og produktionsfacilitet i Vejle med partner Fertin Pharma A / S

*Omsætning 2,3 mia. kr. i 2012 og en stor eksport via partner Fertin Pharma A/S, hvor et sted mellem 75-100 af deres medarbejdere arbejder på produktionen for Novartis.

*Over de sidste 4 år har Novartis investeret +100 mio kr. i kliniske forsøg med deltagelse af + 1.500 patienter. Det betyder, at Novartis er det selskab med den største andel af kliniske forsøg i samarbejde med det danske sundhedssystem.

*Novartis arbejder med medicin til diabetes, hjertekar, osteoporose, astma, KOL, onkologi, multipel sklerose, transplantation, ADHD, demens, alzheimer, anti-inflammatorisk, rygestop behandling, øjenbehandling som våd-AMD og kirurgiske instrumenter og medicoudstyr.

Kilde: Novartis

 

Novartis dropper udskældt fratrædelsesbonus

Novartis får ny indikation til nyremiddel

Novartis-direktør afviser Roche-salg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også