Mindre handler og partnerskaber skal redde presset kopigigant

Verdens største producent af kopimedicin, Teva Pharmaceuticals, ser nu ud til selv at kunne blive presset af patentudløb. Bestyrelsesformanden har en plan.
Foto: Teva Pharmaceuticals
Foto: Teva Pharmaceuticals

Den israelske medicinalvirksomhed Teva Pharmaceuticals har igennem flere år nydt godt af patentudløb, hvor deres salg af såkaldte generiske lægemidler har båret forretningen, så man nu kan bryste sig af at være verdens største kopiproducent.

Men nu ser det ud til, at kopigiganten kan komme til at smage sin egen medicin. I hvert fald står flere af virksomhedens egne patenterede lægemidler til at gå af patent indenfor en overskuelig årrække. Det fremgår af en artikel fra Bloomberg.

Både sovemedicinen Nuvigil og kræftmedicinen Treanda, som man erhvervede sig gennem et opkøb af virksomheden Cephalon i 2011, står til at miste deres patenter i indeværende årti. Og selskabets absolut vigtigste aktiv, sklerosemidlet Copaxone, mister sit sidste patent allerede i 2015. Samtidig kan det injicerbare skleroselægemiddel se frem til øget konkurrence fra lignende medicin i pilleform, skriver nyhedskilden.

Har en plan

Men Tevas bestyrelsesformand, den amerikanske milliardær Phillip Frost, som satte sig for enden af bordet i 2010, og kort tid efter ansatte Bristol-Myers Squibbs Jeremy Levin som ny direktør, har en plan klar.

Fremtiden skal sikres gennem partnerskaber og strategiske opkøb inden for områder, hvor selskabet allerede står stærkt, såsom sklerose og luftvejssygdomme. Samtidig vil han have Teva til at tilpasse og kombinere molekyler på nye måder, så man kan fokusere på en bredere vifte af sundhedsproblemer, afslører han overfor Bloomberg.

Skeptiske eksperter

Men analytikere, som mediet har talt med, er dog noget skeptiske overfor, om bestyrelsesformanden vil have held med at få styret virksomheden sikkert igennem den kommende svære tid.

”Du har et patenteret lægemiddel, som står for halvdelen af virksomhedens indtjening. Der er tale om en ret alvorlig situation for Teva,” siger Ori Hershkovitz, som er partner i Sphera Funds Management, med henvisning til Copaxone, som mister patent i 2015.

”Det er svært at se, hvordan de skulle kunne sikre væksten i virksomheden midt i alle disse alvorlige udfordringer,” mener analytikeren Gary Nachman.

I Q4 2012 faldt Tevas indtjening med 19 pct. i forhold til samme periode året før, mens omsætningen faldt med 7,5 pct., oplyser Bloomberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også