Indisk dukkert til Bayers kræftmedicin

Tysklands største medicinalvirksomhed, Bayer AG, har tabt en patentretssag angående salg af kopier af selskabets kræftmedicin i Indien. Det er blot den seneste i en række lignende sager, der vidner om et vidtrækkende problem for industrien på flere asiatiske markeder.
Foto: Anna Klitgaard / Jyllands-Posten
Foto: Anna Klitgaard / Jyllands-Posten

En indisk appeldomstol fastholdte mandag beslutningen fra en patentretssag om at lade den indiske kopivirksomhed Natco sælge generiske versioner af Bayer AGs kræftmedicin Nexavar i landet. Det skriver Reuters.

Og beslutningen kan vise sig at være et hårdt slag for globale medicinalvirksomheders forhåbninger om at fastholde markedsmonopoler på dyre lægemidler, fastslår nyhedsbureauet.

Afgørelsen kan nemlig bane vej for lignende beslutninger i Indien og andre asiatiske lande, hvor flere regeringer kæmper hårdt for at nedbringe medicinomkostningerne og sikre sine borgere adgang til billigere medicin til behandling af livstruende sygdomme som kræft, HIV og hepatitis.

Den tyske virksomhed udtaler ifølge Reuters, at man fortsat vil kæmpe imod beslutningen, som man mener, svækker det internationale patentsystem og udgør en fare for medicinsk forskning.

Tvangslicenser

Men ifølge den globale aftale Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS), kan lande frit udstede såkaldte tvangslicenser på visse lægemidler, som en stor del af befolkningen ikke har råd til. Tvangslicenser giver andre virksomheder lov til at fremstille og markedsføre produkter, som ellers er patentbeskyttede.

Indiens samlede marked for medicin udgør mere end 74 mia. kroner, og er længe blevet udpeget som et af de vigtigste vækstmarkeder for medicinalindustrien. Men der er store bekymringer om beskyttelsen af intellektuelle rettigheder i landet, hvor kopimedicin udgør mere end 90 pct. af det samlede medicinsalg, i kølvandet på en række juridiske nederlag for de store medicinalselskaber.

Toppen af isbjerget

I en separat sag beskylder Bayer den indiske kopivirksomhed, Cipla, for at krænke patentrettighederne på Nexavar. Cipla havde allerede lanceret en generisk version af midlet inden Natco fik medhold af retten.

Indiske domstole har allerede tilbagetrukket patenter på Pfizers kræftmedicin Sutent, Roches hepatitismedicin Pegasys og en astmamedicin fra Merck, og samtidig er Novartis involveret in en højesteretssag, hvor de kæmper for at få omstødt en tidligere dom, som nægtede dem patent på kræftmedicinen Glivec, skriver Reuters.

 Indien trækker Pfizers patent på kræftmedicin tilbage

 Novartis slås for indisk patent på kræftpille

 Kræft, hepatitis og laboratorieudstyr stabiliserer Roche 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også