MedWatch

Indien trækker Pfizers patent på kræftmedicin tilbage

Patentmyndighederne i Indien har tilbagetrukket den amerikanske medicinalvirksomhed Pfizers patent på kræftmidlet Sutent. Beslutningen er blot den seneste i en række patentproblemer for store medicinalvirksomheder i Indien.

Foto: Pfizer/PR

De indiske myndigheder har tilbagetrukket deres beslutning fra 2007 om at give patent til Pfizers lægemiddel Sutent mod nyrekræft, skriver det amerikanske nyhedsmedie Fox Business.

I tilbagekaldelsen af patentet, som er dateret d. 24. september, siger patentkontoret i Delhi at produktet ikke er nær så innovativt som påstået i patentet og derfor ikke kan patenteres ifølge lokal lovgivning.

Kopiproducenter på banen

Den indiske kopiproducent Cipla gjorde indsigelse mod patentet allerede i 2008, og beslutningen giver nu Cipla og andre kopiproducenter muligheden for at markedsføre generiske versioner af Sutent.

Sidste måned fik Cipla ydermere medhold i et søgsmål om patentkrænkelse fra Roche i forbindelse med kræftmedicinen Tarceva.

”Cipla ser på muligheden for at lancere en generisk version af Sutent, og vi kan være klar med den indenfor to-tre måneder,” siger R. Gopalakrishnan, som er direktør for Corporate Affairs i Cipla, ifølge Fox i et telefoninterview med Dow Jones Newswires.

Strenge patentregler

Indien ses som et højst lukrativt marked af flere store medicinalaktører, men patentreglerne er altså en enorm forhindring for virksomhederne. Det har medicinalgiganter som Novartis, Roche, Bayer AG, Gilead Sciences og nu Pfizer fået at mærke. De har således alle tabt patentsager i Indien inden for de seneste ti år.

”Den indiske insisteren på strengere regler end i vestlige lande i forhold til patentbeskyttelse er berettiget, fordi landet står overfor alvorlige udfordringer for folkesundheden,” siger juraprofessor Shamnad Basheer ifølge Fox.

Nyhedsmediet skriver videre, at WHO estimerer, at 2/3 af Indiens 1.2 milliarder store befolkning ikke har sundhedsforsikring, og at næsten 60 % af sundhedsplejeforbruget i Indien kommer fra privatpersoners egen lomme.

Pfizer meddeler, at man vil appellere patentmyndighedernes beslutning.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier