Gyldent håndtryk på halv milliard forarger

Et gyldent håndtryk på næsten en halv mia. kr. i et stort medicinalselskab vækker forargelse i selskabets hjemland.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
ALEXANDER BITSCH, alexander.bitsch@jp.dk

Der er ubrudt stor forargelse blandt politikere og aktionærer i Schweiz, fordi medicinalselskabet Novartis vil udbetale op imod 440 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelse til bestyrelsesformanden Daniel Vasella, når han i næste uge træder tilbage.

Selv om Daniel Vasella har udtalt, at han vil donere alle pengene væk, har det ikke fået kritikken til at forstumme. Det skriver det internationale nyhedsbureau Reuters.

"Denne mentalitet med at pleje sine egne interesser undergraver tilliden til økonomien som helhed. Det forårsager enorme skader på det sociale fællesskab i vores land," siger den schweiziske justitsminister Simonetta Sommaruga.

Skal overholde klausul

Daniel Vasella har været bestyrelsesformand i Novartis siden 1999, og i perioden fra 1999 til 2010 var han også administrerende direktør i selskabet.

På trods af den lange karriere i medicinalselskabet er der også blandt aktionærerne i Novartis stor utilfredshed med det gyldne håndtryk.

"Det er skandaløst," siger Roby Tschopp, der står i spidsen for aktionærgruppen Actares.

Det gyldne håndtryk vil falde i trancher af 12 omgange i løbet af de kommende seks år, hvis Daniel Vasella overholder en konkurrenceklausul.

Novartis har ikke ønsket at udtale sig om det gyldne håndtryk før fredag, hvor der bliver afholdt generalforsamling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også