J&J og Novartis beskyldes for at indgå ”pay-to-delay”-aftale

EU kommissionen beskylder de to medicinalkoncerner Johnson & Johnson og Novartis’ for at have indgået en ”pay-to-delay”-aftale, der har bremset tilgængeligheden af billige, generiske udgaver af et lægemiddel i Nederlandene.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

EU kommissionen oplyser i et brev de to kopiproducenter Sandoz og Janssen-Cilag, som er datterselskaber til henholdsvis Novartis og Johnson & Johnson, om, at de mistænkes for at have indgået en såkaldt ”pay-to-delay”-aftale tilbage i 2005. Det skriver The Pharma Letter.

Begrebet ’pay-for-delay’ dækker i bund og grund over aftaler, hvor en medicinalvirksomhed betaler en producent af generiske lægemidler for at vente med at markedsføre sin version af et kendt lægemiddel i en periode.

Kommissionen skriver, at de to selskaber indgik en ”co-promotion” aftale i juli 2005 omhandlende Janssen-Cilags smertemedicin, fentanyl, og at man nu vil indlede en undersøgelse af sagen. Ifølge aftalen ville Sandoz modtage månedlige betalinger fra Janssen-Cilag, så længe man ikke smed en generisk variant af lægemidlet, som allerede var gået af patent, på markedet.

Aftalen løb fra juli 2005 til december 2006, skriver hjemmesiden og tilføjer, at det kan have været med til at bremse tilgængeligheden af generiske versioner af midlet og presse prisen op.

Kommissionen forklarer, at man som udgangspunkt mener, at aftalen bremsede markedsadgangen for generiske midler, men påpeger, at den officielle klagepunktsmeddelelse ikke foregriber det endelige resultat af undersøgelsen

Begge selskaber siger at de nu vil undersøge sagen til bunds, oplyser The Pharma Letter.

Rapport: Medicinalaftaler koster forbrugerne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også