MedWatch

Patentudløb er igen på dagsordenen i Lundbeck

Analytikerne vil igen have fokus på patentudløb, når regnskabet fra Lundbeck kommer torsdag. Læs optakt, herunder hvordan 15 analytikere ser på aktien netop nu.

Lundbeck har med en markant nedjustering af forventningerne til 2013 og 2014 kort før jul taget brodden af sit årsregnskab, som præsenteres onsdag.

Analytikerne krydsforhørte ledelsen om fremtidsudsigterne på telekonferencen i december, og der vil næppe være meget nyt at berette så kort tid efter. Dog kan der komme fokus på salgsudviklingen for Lundbecks største lægemidler, antidepressivet Cipralex og Alzheimers-medicinen Ebixa. Ebixa rammes af kopikonkurrence i nogle markeder, og spørgsmålet er, hvor hårdt det vil påvirke omsætningen.

Analytikerne venter et fald i Ebixa-salget til 2065 mio. kr. fra 2768 mio. kr. i 2012. Andre lægemidler kan kun delvist lukke hullet, og den samlede koncernomsætning ventes derfor at dykke til 14,3 mia. kr. i 2013 fra 14,7 mia. kr. sidste år. Det viser analytikerestimater fra SME Direkt.

Dermed har analytikerne lagt sig ind i midten af Lundbecks guidance for 2013 om en omsætning på 14,1-14,7 mia. kr. og et driftsresultat EBIT på 1,6-2,1 mia. kr. Analytikernes EBIT-estimat er 1,8 mia. kr.

"Der er ingen tvivl om, at der er indregnet et ret negativt syn på Ebixa i 2013. Markedet venter, at bunden vil blive hevet ud af Ebixa-salget, så det rammer 2 mia. kr., og når jeg regner Lundbecks guidance igennem, så er vi også næsten dernede. Men det kan være for sortsynet," vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

Han vil ud over Ebixa holde øje med, om salgsudviklingen for Lundbecks bedst sælgende lægemiddel, antidepressivet Cipralex, er vendt efter nogle svage kvartaler. Konsensus er et lille fald i salget af Cipralex i 2013 til 5727 mio. kr. fra 5757 mio. kr. i samme periode sidste år.

Derudover vil det formentlig være småt med kurspåvirkende nyheder i regnskabet, lyder vurderingen.

Lundbeck går til gengæld en travl tid i møde senere i år. For at lukke hullet i omsætningen efter Ebixa og Cipralex, der går af patent i Europa i 2014, har Lundbeck satset på flere nye lægemidler, og deres fremtid vil komme til at stå klarere.

Det gælder eksempelvis alkoholpillen, Selincro, der ventes lanceret i 2013 og kun mangler den endelig markedsføringstilladelse fra EU-Kommissionen. Desuden kan der komme nyt om de amerikanske og europæiske lægemiddelmyndigheders behandling af markedsføringsansøgningen for Lundbecks næste antidepressiv Brintillix.

Også skizofreni-midlet Aripiprazol depot er i registreringsproces i USA og Europa, og i den sene udviklingsfase kommer endnu et skizofrenimiddel, der udvikles med partneren Otsuka, samt Lundbecks eget Alzheimersmiddel, Lu AE58004, som selskabet nu selv vil tage i den afsluttende fase 3 udvikling.

Trods den brede pipeline viste en opgørelse fra SME Direkt for nyligt, at analytikerne først fra 2016 venter, at Lundbeck vil vende tilbage til positive vækstrater. Det vil i givet fald blive efter fire års større eller mindre tilbagegang i omsætningen på grund af patentudløb.

 Michael Friis Jørgensen venter ikke, at det går helt så galt med væksten, men ser risici i forhold til markedets opfattelse af Lundbeck-aktien.

"Før de får udlicenseret deres Alzheimersprodukt, er det nok opfattelsen, at Lundbeck har taget al for meget risiko på bogen, som man ikke føler, at aktionærerne skal tage på sig. Derfor er mange neutrale eller negative på Lundbeck. Og før, at risikoen er taget ud af aktien igen, så er jeg bange for, at aktien vil blive holdt nede, næsten uanset pipelineresultater," vurderer Michael Friis Jørgensen.

Lundbecks alzheimersstudier ventes at koste over 1 mia. kr. fordelt over årene 2013-15. Lundbeck har tidligere stillet en partner i udsigt, men valgte at gå videre selv, da studierne ellers ville blive forsinket i et år. Partnerjagten fortsætter.

Af de 15 analytikere, der har oplyst en anbefaling af Lundbeck-aktien, har seks en købsanbefaling, syv anbefaler "hold" / "neutral", mens to anbefaler at sælge.

Lundbeck aflægger regnskab 6. februar.

Analytiker: En stor negativ overraskelse 

Analytiker undrer sig over Lundbeck-melding 

Så meget Lexapro sælger Lundbeck-partner  

Ny direktør skal hjælpe Lundbeck-midler på markedet

Lundbecks skizofrenimiddel til godkendelse i EU 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier