Analytikerne udsætter væksthåb i Lundbeck til 2016

Lundbecks aktionærer skal forberede sig på et ekstra år med faldende toplinje, mener analytikere.
AF RITZAU FINANS

Tiltroen til, at Lundbecks ledelse formår at indfri sine drømme om vækst fra og med 2015, ligger på et meget lille sted blandt aktieanalytikere. Tværtimod må Lundbecks aktionærer forberede sig på et ekstra år med faldende toplinje, da tabt salg i forbindelse med patentudløb på de bedst sælgende lægemidler ikke vil blive erstattet hurtigt nok af salget af Lundbecks nye lægemidler. Først i 2016, efter fire års fald i omsætningen, er der igen udsigt til fremgang.

Det viser analytikerestimater for perioden 2012 til 2016 indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Estimaterne er indsamlet, efter Lundbeck den 19. december skar en stor bid af forventningerne til 2013 og 2014.

Stor lukkethed

"Lundbeck har bragt sig lidt i en knibe ved at komme med nedjusterede forventninger til 2013 og 2014 samtidig med, at man er meget lukket i sine udmeldinger til 2015. Det betyder, at der er sået tvivl om, hvor omsætnings- og indtjeningsniveauet vil ligge, og det er måske også noget af baggrunden for den negative kursreaktion, vi så efter nedjusteringen. Usikkerheden drejer sig ikke bare om 2013 og 2014, men handler også om 2015, " siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

På telekonferencen, der fulgte nedjusteringen i december, kredsede flere af analytikernes spørgsmål sig netop om udsigterne fra 2015, og hvorledes og hvor meget Lundbeck forestiller sig at skulle erstatte i tabt omsætning fra antidepressivet Cipralex og Alzheimers-midlet Ebixa, når midlerne går af patent.

Forsigtig ledelse

Topchef Ulf Wiinberg og finansdirektør Anders Gøtzsche vægrede sig ved, at kaste lys over deres forventninger til salgsudviklingen.

"Vi må se flere data, før vi går i detaljer med 2015 og 2016. Vi tror, at vi er i en position, hvor vi kan levere vækst. Vil den materialisere sig? Det er noget, vi må bevise i årene, der kommer," forklarede Anders Götzsche blandt andet.

SME-målingen dumper på forhånd Lundbeck.

Analytikerne venter et fald i omsætningen til 13.815 mio. kr. endda samtidig med, at salgsestimatet for 2014 ligger en bid under Lundbecks forventninger om et salg på ca. 14 mia. kr. For 2014 spår analytikerne kun en omsætning på 13.840 mio. kr.

Tiltro til drftsforventninger

Til gengæld tror aktiemarkedet, at ledelsen når i mål med sine nedjusterede indtjeningsforventninger om et driftsresultatet på 1,6 til 2,1 mia. kr. i 2013 faldende til intervallet 0,5 til 1,0 mia. kr. i 2014. Og fra og med 2015 venter analytikerne igen indtjeningsvækst, om end ikke til samme niveau som i 2012.

Lundbeck betegner da også selv 2014 som sit store investeringsår, hvor der blandt andet skal bruges penge på lanceringen af antidepressivet Brintillix og skizofrenimidlet Abilify. På udviklingsområdet vil Lundbeck desuden bruge milllioner af kroner på, at gennemføre dyre studier af lægemiddelkandidaten Lu AE58054 til behandling af Alzheimers sygdom. Studiet vil koste over 1 mia. kr. fordelt over perioden 2013-15.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også