MedWatch

Kraftig stigning i antipsykotika overrasker

Fra 2006 til 2011 er der sket en stigning på 13 pct. i forbruget af antipsykotika. Årsagen overrasker forskerne bag undersøgelsen.

Foto: Psykiatrisk hospital Risskov / foto: Jan Dag

En ny rapport fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, som har undersøgt ordinationsmønstret af antipsyskotisk medicin, viser ifølge Dagens Pharma, at forbruget af antipsykotika er steget med ca. 13 pct. fra 2006 til 2011.

Årsagen til stigningen skal dog hverken findes i højere priser eller højere forbrug per patient, men derimod udelukkende, at der er blevet flere patienter.

Antallet af patienter i behandling med antipsykotisk medicin er steget med ca. 11 pct. fra 2006-2011. Den kraftige stigning har overrasket forskerne bag projektet.

"Den enkelte patient på antipsykotisk medicin får ikke mere medicin, end han gjorde for seks år siden, men der er på en ret kort periode sket en forholdsvist kraftig stigning i antallet af patienter, der får antipsykotisk medicin. Det er overraskende, at stigningen stort set alene er drevet af flere patienter – det virker lidt påfaldende, at der skulle være så mange flere, der har brug for antipsykotisk medicin. Det er klart, at der er nogen, som skal have antipsykotisk medicin, men spørgsmålet er, om alle dem, der får det, skal have det‚" siger projektleder Marie Kruse til Dagens Pharma.

Kune overgået af USA

I en sammenligning af medicinforbruget på udvalgte områder i 14 OECD-lande overgås Danmark kun af USA, når det kommer til andengenerations antipsykotika.

Projektlederen er også overrasket over et andet aspekt ved undersøgelsen, nemlig den manglende kontakt til sygehusvæsnet.

"Noget af det, vi har været overraskede over, er, at der er forholdsvist mange af de patienter, som får antipsykotisk medicin, som ikke har været i kontakt med det psykiatriske sygehusvæsen. Der er også rigtig mange, der har været i kontakt med sygehusvæsnet, men ikke har fået f.eks. en skizofrenidiagnose, men som alligevel får medicinen på længerevarende basis. Det har overrasket os, at så mange ikke falder inden for kriterierne."

 Lundbeck-direktør usikker på FDA-forsinkelse

 Skizofreni-præparat fra Eli Lilly dumper i klinisk test

 RADS ind i antipsykotika 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier