MedWatch

Erhvervslivet uenig om forskningskroner

Der er stor uenighed internt i erhvervslivet, om hvordan statens forskningskroner skal balanceres mellem grundforskning på universiteterne og strategisk forskning, der støtter erhvervslivet.

Foto: ANDREASEN CARSTEN

Er det klogt at skære i tilskuddene til Højteknologifonden, Rådet for teknologi og innovation og Det strategiske forskningsråd?

Det spørgsmål deler lige nu en række virksomheder og brancheorganisationer i dansk erhvervsliv, som er uenige om regeringens oplæg til finansloven. Det skriver Berlingske.

Kritikken har i lang tid ramt regeringen forslag om at skære i støtten til den strategiske forskning, men nu melder flere støtter sig på banen, blandt andet Mads Krogsgaard Thomsen, der er forskningsdirektør i Novo Nordisk.

"Jeg synes, at regeringen har ramt balancen. Forskningsmidlerne bliver overordnet fordelt fornuftigt. Hvis det seneste årtis overordnede trend med mere strategisk forskning fortsatte, ville det svinge for meget i  den retning," siger han.

Han bakkes op af chefer i Novozymes, Microsoft og brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Enige om Højteknologifonden

Til gengæld kritiserer blandt andet Dong Energy, NKT og DI regeringens udspil, fordi midlerne til grundforskning ifølge dem ikke på tilstrækkelig vis kan omsættes til kommerciel udnyttelse.

Forskellen på DI og Dansk Erhverv kan dog skyldes, at førstnævntes medlemmer ikke får særlig stor gavn af den strategiske forskning, men i højere grad har brug for veluddannede kandidater fra universiteterne, mens DI's medlemsvirksomheder nyder stor gavn af forskningsstøtten.

Det er dog vigtigt at understrege, at de fleste af regeringens støtter også er modstandere af beskæringen af Højteknologifonden, som dog ifølge Berlingske bliver kaldt et enkelt punkt, der ikke overskygger tilfredshed med den generelle forskningspolitik, der føres.

Regeringen regner med at fremlægge en samlet innovationsstrategi inden jul.

 Regeringen lemper sparekrav til Højteknologifonden

 Professor: Manglende fondspenge skader uddannelse

 Massiv forskning fører til begrænset vækst

 Flere puljer i spil til innovationsmiljøer 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier