Professor: Manglende fondspenge skader uddannelse

Højteknologifonden spiller en væsentlig rolle for universiteternes evne til iværksætteri. Det mener en professor, der kritiserer ministerens udtalelser og valg om at skære i fondsstøtten, og kommer med et forslag til en ny model.
Foto: NDAHL TORBEN
Foto: NDAHL TORBEN

Det er altid godt med penge til universiteterne, men helst ikke på bekostning af Højteknologifonden. Sådan lyder meldingen fra Kaj Grønbæk, professor ved Institut for Datalogi ved Aahus Universitet.

”Det er den eneste danske kilde til forskningsstøtte, som skaber et gensidigt forpligtende samarbejde mellem forskere og innovative virksomheder, fordi begge parter modtager støttemidler. Det er med til hurtigt at omsætte forskningen til arbejdspladser og vækst i det danske samfund,” skriver professoren i et debatindlæg i dagbladet Børsen.

Han peger på, at uddannelsesminister Morten Østergaard (R) for nylig fremhævede, at Højteknologifonden og uddannelserne ikke har den synergi, som Kaj Grønbæk oplever.

"Bevillinger til HTF får ingen betydning for vores uddannelser. Til gengæld får høje og stabile basisbevillinger en direkte betydning for kvaliteten af vores uddannelser. Og det er faktisk det, erhvervslivet efterspørger," sagde Morten Østergaard.

Værdifuldt for universiteterne

De 240 mio. kr., som Højteknologifonden ifølge regeringens finanslovsforslag får sin bevilling reduceret med næste år, vil netop gå ud over uddannelserne, mener Kaj Grønbæk. Samarbejdet med fonden er nemlig et værdifuldt supplement til de grundforskningsorienterede basismidler.

”Universiteterne skal lave forskningsbaseret uddannelse. Den anvendelsesorienterede forskning, som Højteknologifonden støtter, kan således have mindst lige så stor effekt på uddannelserne som basismidler og grundforskningsmidler,” skriver han og fortsætter:

”Det gælder i særdeleshed, hvis man vil stimulere entrepreneurship på universiteterne på samme måde som på de store forbillede-universiteter som Stanford og MIT i USA.”

Nyt forslag til støtte

Professoren mener, at man skal fastholde Højteknologifondens budget. Dog bør støttemodellen ifølge ham omstruktureres, så virksomheder og universiteter får fifty-fifty støtte. I øjeblikket får virksomhederne to tredjedele og universiteterne en tredjedel af støtten.

”Dette ville fastholde Højteknologifondens styrker og tilføre universiteterne ekstra entrepreneurship-stimulerende midler i næsten samme omfang som den foreslåede omfordeling til basismidler,” slutter Kaj Grønbæk.

 Massiv forskning fører til begrænset vækst 

 Sparekrav til Højteknologifonden skaber bekymring 

 Jubel og kritik på forskningsfronten 

 Sverige sender milliardbeløb efter life science 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også