MedWatch

Sparekrav til Højteknologifonden skaber bekymring

Regeringen lægger op til store besparelser på Højteknologifondens budget. 240 mio. kr. står fonden til at miste. Oplægget møder bred kritik i erhvervslivet og Lars Kongsbak, adm. direktør i biotekselskabet Exiqon, kalder det "en katastrofe for mindre vidensbaserede virksomheder".

Foto: J¯RGENSEN VALDEMAR

Udviklingen af dansk erhvervsliv afhænger blandt andet af, at virksomheder og universiteter bliver bedre til at samarbejde. På den måde styrker man innovationen og får mere ud af de offentlige forskningsmidler. Sådan har uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaards (R) opfordring længe lydt.

Trods denne udmelding står Højteknologifonden, hvis formål er at styrke netop offentlig-privat forskningssamarbejde, til at tabe en væsentlig støtte, når man kigger i regeringen finanslovsforslag. Det skriver Berlingske Business.

Ifølge forslaget står fonden til at miste 38 pct. af sine bevillinger, der skal gå direkte til universiteterne. Et oplæg, der møder stor kritik i erhvervslivet.

Kritik fra Exiqon

En af kritikerne er Lars Kongsbak, der er adm. dirketør for biotekselskaber Exiqon, der tidligere har fået støtte til tre projekter af Højteknologifonden. Han kalder planen om sparekravet for "en katastrofe for mindre vidensbaserede virksomheder".

"Hvem skal betale for forskningen i de små virksomheder, hvis vi kun har meget få støttemidler? Vi får ikke den forskning, som vi gerne vil have. Novo Nordisk kan betale det hele selv, men det kan hele underskoven af mindre videnbaserede virksomheder altså ikke," siger han til Berlingske Business.

Ifølge Lars Kongsbak ville Exiqon ikke have opnået samme vækstniveau og patentbeskyttede produkter uden støtten fra Højteknologifonden. Fondens støtte er blandt andet gået til et projekt, hvor Exiqon forskede i at kunne identificere biologiske markører i blod. Et projekt, der gav mulighed for at måle patienters sygdomsbillede via blodet, og har været afgørende for virksomheden.

Henviser til krisen

Kritikken preller imidlertid af på ministeren, der henviser til, at den samlede offentlige forskning ligger på over en procent af BNP i en krisetid. Samtidig skal Højteknologifonden stadig uddele 400 mio. kr. årligt.

"Højteknologifonden har gjort et godt stykke arbejde. Men formålet har været at sikre, at universiteterne har en høj og stabil bevilling. Så forventer jeg til gengæld, at universiteterne indgår flere partnerskaber med virksomhederne," siger Morten Østergaard til Berlingske Business.

 Højteknologifonden: Hvor er de maritime ansøgninger? 

 Her er Højteknologifondens life science-investeringer

 Højteknologifonden støtter oliehåb

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 21

Et udbrud af abekopper giver travlhed hos Bavarian Nordic, der har opjusteret forventningerne til året efter stort salg. Og så har to markante danskere forladt deres stillinger hos Pfizer og Ascendis. Gik du glip af noget?

Analytikere ser købere til GN men tvivler på et salg

Med en lav værdiansættelse, en høj strukturel værdi og ingen dominerende aktionærer giver det god mening, hvis internationale kapitalfonde og industrielle spillere lige nu lurer på at købe høre- og lydkoncernen GN Store Nord, mener to analytikere, men om det reelt kommer til at ske, tvivler de dog på.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier