MedWatch

Spærring af medicinhjemmesider virker ikke

En halvanden år gammel lov, der gør det muligt at spærre for hjemmesider med ulovlig medicin og kosttilskud har kun været brugt én gang. Nu vil politikerne tage andre midler i brug for at stoppe det ulovlige salg.

Det er ofte medicin mod impotens og overvægt, som sælger ulovligt på nettet. | Foto: Colourbox

Siden Folketinget i maj 2011 gjorde det muligt for de danske domstole at spærre for adgangen til hjemmesider, der sælger ulovlig medicin og kosttilskud, er kun én hjemmeside blevet spærret. Det skriver dagbladet Information.

Derfor kræver Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, nu en ændring af loven i forbindelse med Sundhedsministeriets arbejde med at stramme reglerne for salg af ulovlig medicin.

"Det er meget tydeligt, at det er et værktøj, der ikke kan bruges til at løse problemet med, at der bliver solgt farlige lægemidler. Metoden virker ikke, siger Stine Brix of fortsætter:

"Man har valgt et forkert værktøj, og i stedet bør man fokusere på at konfiskere varerne i tolden eller via internationalt samarbejde at gå direkte efter at lukke hjemmesiderne ved kilden. Det er værktøjer, som vi ved virker, i modsætning til blokeringerne, som ingen effekt har."

 Enhedslisten vil nu blandt andet på baggrund af ministerens svar stille et ændringsforslag til Folketinget om at fjerne muligheden for spærringerne.

Spærring uden effekt

Samtidig viser det sig, at spærringen af den ene hjemmesiden, 24hdiet.com, ikke virker, fordi selskabet bag blot er begyndt at sælge fra andre domænenavne som thermapower.eu og slanke-piller.net. Derfor erkender Astrid Krag i et svar til Folketinget, at loven ikke virker og at en:

"forhandler relativt ubesværet kan foretage små ændringer ved hjemmesiden og derved fortsætte den ulovlige forhandling, da rettens beslutning kun kan omfatte en specifikt angivet hjemmeside."

Hver gang en forhandler eksempelvis ændrer hjemmeside navn, kræver det nemlig en helt ny sagsbehanling fra myndighedernes side.

Formand for Sundhedsudvalget Flemming Møller Mortensen (S) erklærer sig ligeledes klar til at se på problemerne.

 Storstilet aktion mod privatimport af ulovlig medicin

 Beslaglæggelse af medicin i EU eksploderer

 Helsefirma snyder og truer danskere

 FDA finder et nyt kuld falsk kræftmiddel 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier