Nyt kræftråd skal sikre hurtigere medicin

Ny kræftmedicin skal hurtigere godkendes til brug på danske hospitaler. Det skal det nye kræftråd, KRIS, sikre, samtidig med at udbuddet på danske hospitaler skal strømlines.
Nyt råd skal sikre hurtigere ibrugtagning og ensformig vurdering af kræftmedicin | Foto: Arkiv: Christian Klindt Sølbeck / Jyllands-Posten
Nyt råd skal sikre hurtigere ibrugtagning og ensformig vurdering af kræftmedicin | Foto: Arkiv: Christian Klindt Sølbeck / Jyllands-Posten
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD, ANNE CATHRINE SCHJØTT

Sagsbehandlingen af ny kræftmedicin vil fremover gå hurtigere med "Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin", KRIS, som Danske Regioner har besluttet at oprette.

Det fortæller rådets nytiltrådte formand Steen Werner Hansen i et interview med Dagens Pharma.

"KRIS får en kortere sagsbehandlingsgang end UVKL (Udvalg for Vurdering af Kræftlægemidler, red.), hvilket må anses som en fordel for alle parter. Beslutningen taget af KRIS er den endelige beslutning, og dermed skal det ikke bekræftes i f.eks. en kræftstyregruppe, før en behandling kan implementeres. Ved at lægge beslutningen i Danske Regioner, og med den ledelsesopbakning, der er til det, er der meget kort fra beslutningen er taget, til man kan implementere behandlingen i regionerne," siger Steen Werner Hansen.

Afløser UVKL

Det nye råd skal blandt andet vurdere, hvilke nye kræftbehandlinger, danske patienter skal tilbydes og overtager dermed de opgaver, som blev droppet, da Sundhedsstyrelsen i foråret lukkede UVKL som led i en spareplan, hvor også Lægemiddelstyrelsen blev nedlagt.

Det nye råd vil dog også benytte sig af mini-MTV’er (medicinske teknologivurderinger) til at danne baggrund for beslutninger, og samtidig kan rådet indkalde fagfolk til diskussion.

På den måde mener Steen Werner Hansen, at rådet er repræsentativt og samtidig har den ledelseskraft, der skal til for at sikre en hurtig implementering.

Uafhængig af RADS

Det nye råd kommer ifølge Dagens Pharma til at fungere uafhængigt af Rådet for Anvendelsen af Dyr Sygehusmedicin (RADS), men vil kommunikere med RADS om sine beslutninger, fortæller den nye formand. Dermed bliver det udelukkende en faglig vurdering og ikke prisen, som afgør, om ny medicins stilles til rådighed for patenter.

Endelig skal rådet også sikre en ens behandling i alle regioner, forklarer Steen Werner Hansen.

 Arbejdsgruppe skal vurdere brug af kræftlægemidler

 Frygt for længere ventetid på nye lægemidler til kræftpatienter

 LIF: RADS-sammenlægning kan ramme medicinalfirmaer

 RADS skærper fokus på tarm- og nyrekræft 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også