Frygt for længere ventetid på nye lægemidler til kræftpatienter

De omfattende spareplaner og omstruktureringer i Sundhedsministeriet skaber frygt for, at det vil gå ud over bl.a. kræftpatienter

Sundhedsministeriets plan om at nedlægge Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler (UVKL) kan betyde, at kræftsyge patienter kommer til at vente længere på nye lægemidler.

Det frygter både Kræftens Bekæmpelse og en central overlæge i behandlingen af kræft i Danmark.

Frygten kommer til udtryk i en artikel fra Dagens Pharma, der skriver, at det ligger i kortene, at Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) skal overtage de arbejdsopgaver, som hidtil har ligget i UVKL. Direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen siger:

”UVKL’s opgave har været at rådgive Sundhedsstyrelsen om, hvornår man skal indføre national ibrugtagning af nye lægemidler. Det har jeg svært ved at forstå skal lægges over i et råd, som handler om rationel farmakopeterapi, og om hvordan regionerne køber lægemidlerne billigst muligt. Med al respekt for RADS synes jeg ikke, man bare kan nedlægge UVKL. Jeg er bekymret for, at vi kommer i den situation, at der kommer til at gå endnu længere tid, inden nye lægemidler bliver taget i brug."

Overlæge Torben Palshof, Danske Multidisciplinære Cancer Group (DMCG), sidder både i UVKL og Sundhedsstyrelsens Kræftstyregruppe. Han er også bekymret:

»Et lægemiddel kan være kørt igennem Kræftstyregruppen og Sundhedsstyrelsen, som har sagt, at de anbefaler det, og så når det til RADS, som siger, at det ikke kommer ud, før det har været behandlet i et fagudvalg i RADS’ regi – for før nikker regionerne ikke, og det er dem, der i sidste ende bestemmer. Det kan forsinke introduktionen af ny medicin, og man risikerer, at RADS ændrer på de indikationer, som andre instanser efter nøje overvejelser har godkendt,« siger Torben Palshof til Dagens Pharma.

Ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Herlev Hospital, Lisa Sengeløv mener dog godt, at RADS kan løfte UVKL’s opgaver.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også