MedWatch

Frygt for længere ventetid på nye lægemidler til kræftpatienter

De omfattende spareplaner og omstruktureringer i Sundhedsministeriet skaber frygt for, at det vil gå ud over bl.a. kræftpatienter

Sundhedsministeriets plan om at nedlægge Nationalt Udvalg til Vurdering af Kræftlægemidler (UVKL) kan betyde, at kræftsyge patienter kommer til at vente længere på nye lægemidler.

Det frygter både Kræftens Bekæmpelse og en central overlæge i behandlingen af kræft i Danmark.

Frygten kommer til udtryk i en artikel fra Dagens Pharma, der skriver, at det ligger i kortene, at Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) skal overtage de arbejdsopgaver, som hidtil har ligget i UVKL. Direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen siger:

”UVKL’s opgave har været at rådgive Sundhedsstyrelsen om, hvornår man skal indføre national ibrugtagning af nye lægemidler. Det har jeg svært ved at forstå skal lægges over i et råd, som handler om rationel farmakopeterapi, og om hvordan regionerne køber lægemidlerne billigst muligt. Med al respekt for RADS synes jeg ikke, man bare kan nedlægge UVKL. Jeg er bekymret for, at vi kommer i den situation, at der kommer til at gå endnu længere tid, inden nye lægemidler bliver taget i brug."

Overlæge Torben Palshof, Danske Multidisciplinære Cancer Group (DMCG), sidder både i UVKL og Sundhedsstyrelsens Kræftstyregruppe. Han er også bekymret:

»Et lægemiddel kan være kørt igennem Kræftstyregruppen og Sundhedsstyrelsen, som har sagt, at de anbefaler det, og så når det til RADS, som siger, at det ikke kommer ud, før det har været behandlet i et fagudvalg i RADS’ regi – for før nikker regionerne ikke, og det er dem, der i sidste ende bestemmer. Det kan forsinke introduktionen af ny medicin, og man risikerer, at RADS ændrer på de indikationer, som andre instanser efter nøje overvejelser har godkendt,« siger Torben Palshof til Dagens Pharma.

Ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Herlev Hospital, Lisa Sengeløv mener dog godt, at RADS kan løfte UVKL’s opgaver.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier