En del af Watch Medier

MedWatchtirsdag7. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
26.10.2012kl. 06.39

"Prostata-professor": Det er Prostvac, der skal til

Professoren, der skal stå for fase 3-forsøg med Prostvac-vaccinen mod prostatacancer, er langt mere positiv over for Bavarian Nordics vaccine end det konkurrerende amerikanske produkt Provenge. Læs interview med professor Michael Borre.
af HENRIK TÜCHSEN

En af Danmarks absolut førende eksperter i prostatacancer, professor, dr.med., ph.d. Michael Borre, nærer store forhåbninger til Bavarian Nordics cancervaccine. En vaccine, som han mener har klart større potentiale end produktet Provenge, der allerede er markedsført af amerikanske Dendreon.

”Den måde, som man gennemførte Provenge-forsøg på, og derved viste en relativ lille overlevelsesgevinst, kan man diskutere. Ved den behandling tager man immunceller ud af den enkelte patient, booster dem og leverer dem tilbage i patienten igen,” siger Michael Borre fra Aarhus Universitetshospital til MedWatch.

Vi er herhjemme overbeviste om, at det er Prostvac, der skal til, og ikke Provenge

Michael Borre, professor, dr.med., ph.d.

Et andet produkt

Han peger på, at Prostvac-vaccinen fra Bavarian Nordic er ”en slags hyldevare”:

”Alle mænd producerer PSA i deres prostataceller, også i de syge, hvilket naturligt tolereres af vores egen organisme, som derfor ikke retter immunforsvaret herimod.

Men når man, som det er tilfældet med Prostvac, laver en modificeret form af PSA og indgiver den i patienten med vaccinen, vil det opfattes som noget fremmed, og da det er tæt beslægtet med vores egen PSA, forvirres de samtidigt boostede immunceller. Det vil sige, at alle celler, der laver PSA, bliver angrebet,” forklarer og tilføjer, at man således ikke skal tage væv fra patienten og behandle det. En proces, der gør Provenge ”vanvittig dyr”.

”Jeg håber, at vi med Prostvac kan lande på en rimelig pris, selv om det formentligt også bliver dyrt. Men det er trods alt en kommende hyldevare. Vi er herhjemme overbeviste om, at det er Prostvac, der skal til, og ikke Provenge,” pointerer professoren.

Og det har ikke noget med nationalfølelse at gøre?

”Nej, bestemt ikke.”

Patienter i kø

Netop Michael Borre står for de kommende fase 3 forsøg med Prostvac i Danmark. Han fortæller, at det ikke er svært at rekruttere patienter med prostatacancer i Danmark, ofte får lægerne mange henvendelser, ikke mindst når forsøg omtales i pressen. Interessen er stor, velvidende, at nogle kommer i kontrolgruppen. Det er dog vigtigt at understrege, at vaccinestudiet endnu ikke er klar til påbegyndelse, siger han.

Patienterne i forsøgene skal være ret ensartet med hensyn til sygdomsbyrde, og i det her tilfælde er det ikke et problem:

”Det er desværre en ”hyldevare”; forstået på den måde, at der er mange mænd med prostatacancer med spredt sygdom, hvor kastrationsbehandlingens virkning rinder ud, og PSA-tallet i blodet begynder at stige som tegn på, at sygdommen atter rører på sig. Der er krav om et stigende PSA-tal, men uden relaterede stærke smerter,” påpeger han.

Når sygdommen spreder sig

Spredt sygdom vil sige, at sygdommen har spredt sig til knogler eller lymfeknuder, og patienten derfor ikke står til at helbrede. Ved hjælp af hormonbehandling kan man på dette tidspunkt lægge sygdommen til ro ved så at sige tage brændstoffet fra kræftcellernes motorer. Da vil cellerne gå i stå og langt hovedparten dø.

”Vi ved bare ikke for hvor længe. I nogle tilfælde falder sygdommen i ro i 10 år, i andre tilfælde slet ikke. Gennemsnitligt vil kræftcellerne kontrolleres i halvandet år, inden PSA-tallet atter stiger, fordi tumoren begynder at vokse. Og det på dette tidspunkt – inden man får behov for kemoterapi, at vi vil teste vaccinen,” pointerer han.

Borre har et håb om, at vaccinen i fase 3-undersøgelserne på en større gruppe patienter vil virke ligeså godt som i fase 2 forsøgene.

”Er det tilfældet, kan man overveje at forsøge at flytte vaccinen længere frem i sygdomsforløbet og derved måske undgå operationens og strålebehandlingens mulige bivirkninger såsom rejsningsbesvær og urin-utætheder,” siger han.

Et ønskescenarie

Professoren tilføjer, at det dog er et ønskescenarie, da det kræver nye, dyre forsøg over en årrække.

”Men nu begynder vi med at følge op på de meget lovende fase 2-forsøg, der i forhold til anden medicinsk behandling viste en lang gennemsnitlig overlevelsesgevinst og samtidigt med meget få bivirkninger. Det er meget glædeligt,” siger han.

Der vil imidlertid gå lang tid fra lægerne påbegynder forsøgene, og til de har forhåbentlig positive resultater samt forhandlet med lægemiddelinstitutter i USA, Europa og Danmark om den endelige godkendelse og registrering af vaccinen. Der kan nemt gå flere år, inden det er en helt almindelig behandling, forklarer Michael Borre.

Bedre screeningsmetode jagtes

Man kan i dag teste for prostatakræft ved hjælp af en blodprøve, der afslører PSA-tallet. Det er dog svært at vurdere, om der reelt er behov for en behandling, da mange sagtens kan leve med sygdommen.

Michael Borre arbejder også sammen med kolleger om nogle projekter, der skal finde bedre screeningsmetoder end PSA-målingen med henblik på at begrænse overbehandlingen. For et par år siden forudså de, at de ville have en ny screeningsmetode klar i løbet af fem-ti år.

Men hvorfor skal det tage 5-10 år? Kan man ikke fremskynde det lidt?

”Nu er vi altid meget forsigtige med at udstikke tidshorisonter. Men resultaterne skal først demonstreres på de mange patienter.”

Fakta om Prostvac-studierne:

Hver sygehusafdeling, et såkaldt forskningssite, hvor forsøgene finder sted, skal besigtiges, og Michael Borre påregner fire sites med 10-12 patienter på hvert site. Lokaliteterne skal inden da besigtiges og godkendes af både Miljø- og Arbejdstilsynet.

Der skal ligge manualer for alle procedurer. Baggrunden er, at det drejer sig om en genmodificeret vaccine, herunder en virus der teoretisk set kan smitte, hvis forhåndsreglerne ikke håndteres korrekt. Borre kan dog dårligt forestille sig, at risikoen reelt er til stede.

"Men jeg er ikke uenig i, at der skal tages de nødvendige forholdsregler. Vi er ikke vant til at skulle tale med hverken Miljø- eller Arbejdstilsynet for at gennemføre et traditionelt medicinsk afprøvningsstudie. Vi plejer at kunne nøjes med at søge tilladelse hos Lægemiddelstyrelsen og Etisk Komité, men dette er en helt ny type medicinsk behandling,” siger Michael Borre.

 Vaccine-forsøg på vej til Danmark

 Her er de mest lovende vacciner 

 Svensk hospital dropper dyrt prostata-middel

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

 

Relaterede artikler:

  • Foto: PR Bavarian

    Vaccine-forsøg på vej til Danmark

  • Foto: PR Bavarian

    Her er de mest lovende vacciner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Leah Millis/AP/Ritzau Scanpix
Digital sundhed

Digitalt sundhedsselskab åbner serie A-runde og lander 41 mio. kr.

Det digitale sundhedsfirma Cerebriu har skudt gang i en serie A-runde, der skal indbringe samlet 75 mio. kr. De første 41 mio. er allerede i hus.

For abonnenter

Lægemiddelstyrelsen ligger på Islands Brygge. | Foto: Lægemiddelstyrelsen/pr
Medicinal & Biotek

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder Sandoz-antibiotika efter en række smittetilfælde

For abonnenter

Foto: Ambu/pr
Medico & Rehab

Sydbank forventer covid og øgede omkostninger vil dæmpe Ambus resultater

For abonnenter

Peter Lyhne Uhrenholt, adm. direktør i Estron | Foto: Estron / Pr
Høreapparater

Estron vil fortsætte i samme spor efter nyt ejerskab

For abonnenter

Foto: Daniel Karmann/AP/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Globalt medicinalselskab lancerer nyt antibiotikum i Danmark

For abonnenter

Henrik Vestergaard, vicekoncerndirektør i Lif | Foto: Lif / Pr
Medicinal & Biotek

Brancheforening om granskning af Medicinrådet: Fokus er rigtigt men udfordringer består

For abonnenter

Læs også

Photo: Philipp Von Ditfurth/AP/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Medie: Danaher overvejer køb af kontraktproducenten Catalent

Amerikanske Danaher, der blandt andet ejer Radiometer, overvejer nu ifølge Bloomberg News at opkøbe kontraktproducenten Catalent, som flere danske medicinalselskaber benytter.

For abonnenter

Foto: Stine Tidsvilde
Medicinal & Biotek

Novo Nordisk vil fastholde medarbejdere med aktiegave til 35.000 kr

Novo Nordisks flere tusinde medarbejdere har modtaget en gave i form af muligheden for modtage 37 betingede aktier som i august 2026 kan veksles til Novo Nordisk B-aktier.

For abonnenter

Foto: Sunstone / Pr
Medicinal & Biotek

Pressede biotekselskaber kan føre til salg, partnerskaber eller konkurser

Efter gyldne dage under coronapandemien har hverdagen indfundet sig for Skandinaviens biotekselskaber, der nu kæmper mod uret for at rejse kapital, lyder det fra Sunstone Life Science Ventures.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Digitalt sundhedsselskab åbner serie A-runde og lander 41 mio. kr. – 6. feb.
  • Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder Sandoz-antibiotika efter en række smittetilfælde – 6. feb.
  • Sydbank forventer covid og øgede omkostninger vil dæmpe Ambus resultater – 6. feb.
  • Globalt medicinalselskab lancerer nyt antibiotikum i Danmark – 6. feb.
  • Estron vil fortsætte i samme spor efter nyt ejerskab – 6. feb.
  • Entreprenører får legat til robot der kan aflaste sygeplejersker – 6. feb.
  • Brancheforening om granskning af Medicinrådet: Fokus er rigtigt men udfordringer består – 6. feb.
  • Erhvervsorganisationer jubler over EU-ministres ja til udskydelse af regler for medicinsk udstyr – 6. feb.
  • Medie: Danaher overvejer køb af kontraktproducenten Catalent – 6. feb.
  • Nyt produkt skal hjælpe Demant i fortsat svært marked – 6. feb.
  • Dansk partner forlader EQT efter 17 år – 6. feb.
  • Pressede biotekselskaber kan føre til salg, partnerskaber eller konkurser – 6. feb.
  • Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 5 – 5. feb.
  • Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op" – 3. feb.
  • Sydbank: Wegovy holder stadig tempoet højt – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Senior Health Economics and Outcomes Research (HEOR) Manager

  • Commercial Director

  • Application Manager

  • Regulatory Affairs Professional

  • Application Manager

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Supply Chain Manager

  • Lead Data Architect

  • Senior Clinical Project Manager

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Leder til Amgros’ kvalitetsteam

  • Clinical Operational Associate

  • Medical Advisor (Metabolism)

Se flere jobs

Watch Job

  • Business Intelligence Specialist

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Scrum Master with a practical approach

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

Se flere jobs

Job

  • Senior Health Economics and Outcomes Research (HEOR) Manager

  • Commercial Director

  • Application Manager

  • Regulatory Affairs Professional

  • Application Manager

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Supply Chain Manager

  • Lead Data Architect

  • Senior Clinical Project Manager

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Leder til Amgros’ kvalitetsteam

  • Clinical Operational Associate

  • Medical Advisor (Metabolism)

Se flere jobs

Kolofon

MedWatch
Søg

Sektioner

  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mikkel Aabenhus Hemmingsen

mah@medwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8387

  • Om MedWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Job

Abonnement

Prøv MedWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

medwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Læs mere om abonnement her

Adresse

MedWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8370

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MedWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MedWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge