Svensk hospital dropper dyrt prostata-middel

Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm er holdt op med at behandle uhelbredeligt syge patienter ramt af prostatakræft med et dyrt kræftlægemiddel - med mindre patienterne selv vil betale.

Det er ikke omkostningseffektivt. Sådan lyder vurderingen af brugen af lægemidlet Zytiga mod prostatacancer. Det ansete Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm er holdt op med at behandle uhelbredeligt syge prostatapatienter med Zytiga, fordi det er for dyrt.

Men hvis patienterne selv har penge på lommen til at betale de omkring 1000 svenske kroner., det koster per dag for behandling med Zytiga, kan de fortsætte med at bruge midlet. Det skriver Dagens Medicin.

Sveriges lægemiddelmyndigheder, Tandvårds-och läkemedelsförmånsverket ( TLV), fravalgte i maj Zytiga som tilskudsberettiget. Beslutningen har givet anledning til debat i Sverige om, hvorvidt det er fair at behandle rige patienter anderledes end fattige.

Karolinska er dog alene om at følge retningslinjerne fra TLV. Sygehusene i Göteborg, Uppsala, Linköping og Umeå tilbyder fortsat gratis behandling med Zytiga, som generelt anses for at have færre bivirkninger end alternativet Jevtana.

I Danmark får patienterne ifølge pro.medicin.dk ikke tilskud til Zytiga, der er udviklet og produceres af Johnson&Johnson.

 Nyt prostatamiddel godkendt i USA 

 Aamund: Nyt lægemiddel vil supplere Prostvac

 Forsker efterlyser cost-benefit-analyser af nye kræftbehandlinger

 Regeringen ser på fire modeller for prioriteringsinstitut

 Lundbeck-chef angriber samfundets betaling af livsstilssygdomme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også