MedWatch

Forening: Gigtmedicin skal på recept

Øget risiko for blodprop og maveblødninger får Gigtforeningen til at kræve, at populære typer af smertestillende håndkøbsmedicin skal gøres receptpligtig.

Foto: Hanne Engelstoft

"For rigtig mange mennesker gør NSAIDer mere skade end gavn. Alligevel kan man købe dem, som man køber lakrids i supermarkedet. Det er helt vanvittigt, og det må stoppe," siger Lene Witte, direktør for Gigtforeningen, til Ritzau.

Hun kræver derfor, at gigtmedicin af typen NSAID - det er typisk Ipren, Brufen og Bonyl - skal gøres receptpligtig hurtigst muligt.

Langt større risiko

Direktørens krav kommer efter et nyt forskningsprojekt fra Gentofte Hospital, der ifølge Gigtforeningen dokumenterer, at risikoen for en ny blodprop i hjertet som følge af brug af medicinen er langt større end hidtil antaget hos mennesker med hjertesygdomme.

"Ved at gøre det receptpligtig kan vi være sikre på, at en læge har vurderet patientens smerter og som altid, når der udskrives receptpligtig medicin, opvejet virkninger med bivirkninger," siger hun.

Ifølge Gigtforeningen kan Dansk Selskab for Farmakoepidemiologi dokumentere, at der herhjemme årligt dør imellem 100 og 200 mennesker af NSAID-forårsagede maveblødninger.

 Nanoscanner skal afsløre gigtens gåde

 Forskere advarer mod populært gigtmiddel

 Medicinalfirmaer ønsker forsat forskning med gigtmedicin

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier