Forskere advarer mod populært gigtmiddel

Ny, dansk forskning viser, at et af de i Danmark mest brugt midler mod gigt giver en kraftig forøget risiko for hjerterelaterede problemer og død. Læge-formand foreslår, at det bliver taget af markedet.

Hvis man lider af gigt, er det ikke helt ufarligt at tage medicinen Diclofenac. Især ikke, hvis man lider af hjerteproblemer.

Det slår seniorforskeren og overlægen Gunnar Gislason fast, efter at han i et nyt studie har undersøgt 107.092 danskere, der i 1995 til 2004 var indlagt på et hospital med hjertesvigt. Risikoen for at dø er op til fem gange højere, hvis de tager gigtmedicin som præparatet diclofenac.

”Vi har fundet ud af at Diclofenac har en kraftig forøget risiko for hjerterelateret problemer og død,” siger Gunnar Gislason til DR Nyheder.

Ifølge Gunnar Gislasons studie er diclofenac ligeså farligt at tage som gigtmidlet Vioxx. I september 2004 blev Vioxx tilbagekaldt fra markedet efter, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder anklagede Vioxx for at have kostet op til 27.000 tusinde amerikanere livet.

Et kontrolleret studie viste dengang, at midlerne øger risikoen for at få hjerte- og karlidelser og slagtilfælde.

Udskrives i massevis

Alligevel udskriver danske læger Diclofenac til omkring 150.000 danskere om året, og det er ifølge professor Christian Torp-Petersen alt for mange.

”Jeg forstår ikke ligegyldigheden fra myndighedernes side - at de ikke tager de undersøgelser der ligger på området, og tager en beslutning ud fra det,” siger Gunnar Gislason.

Sundhedsstyrelsen mener, at lægerne må holde igen med at udskrive gigtmedicinen Diclofenac, mens lægerne mener, at myndighederne må gribe ind.

Forbruget af Diclofenac er faldet gennem de senere år, og hvis det skal gå hurtigere må Sundhedsstyrelsen tage det af markedet eller udstede regler for præcis, hvornår medicinen må bruges, mener formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern.

Diclofenac er oprindeligt Novartis' præparat, men er i dag gået af patent, så generikaindustrien har i vid udstrækning taget over. Diclofenac sælges derfor også under mange produktnavne, blandt andet Diclodan, Diclon og Voltaren.

Gunnar Gislasons forskning er lavet i samarbejde med læger på Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og Statens Institut for Folkesundhed. Han har netop præsenteret resultaterne ved den europæiske hjertekongres i Wien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også